„Химн за Левски“ оглася Бургас, факлоносци палят жертвеници

Тържественият ритуал пред паметника на Апостола ще завърши с илюминация от 12 бели светлинни салюта в небето

Близо 70-годишен химн за Левски ще огласи Морската градина днес. Поводът е навършването на 180 години от рождението на най-ярката личност в нашата история – Апостола на българската свобода.

Партитурата на произведението „Химн за Левски“ е написано от капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк – Георги Шагунов на 20 юли през далечната 1948 година. Поводът за написването му е била 111-та годишнина от рождението на Дякона.

Оригиналната творба беше намерена преди няколко месеца в Държавен архив – Бургас. Предоставена е на Бургаския духов оркестър, за да бъде включена в репертоара на музикантите.

Същинските чествания на рождението на Левски ще започнат от 19:30 часа на открита сцена „Охлюва“ с концерта „В памет на Апостола“ на Бургаския духов оркестър.

В 21:00 часа пред бюст-паметника на дякон Левски в Морската градина ще започне тържественият ритуал в чест на годишнината. Началото ще бъде дадено от факлоносци, които ще запалят жертвеници, символизиращи вечния огън.

Военни почести пред Апостола ще отдадат представителни части от Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили.

Автентичност на атмосферата ще придадат фолклорните мотиви, стиховете и църковно-славянските песнопения, изпълнени от професионален ансамбъл „Странджа“, актьори от Драматичен театър „Адриана Будевска“ и детски хор „Милка Стоева“.

Тържественият ритуал ще завърши с илюминация от 12 бели светлинни салюта в небето.

От 21:40 часа на открита сцена „Охлюва“ бургазлии и гости на града ще могат да се докоснат до живота и делото на великия българин, пресъздадени в театралния спектакъл „Прости ни, Апостоле…“.

Постановката е дело на режисьора Христо Симеонов, а в ролите ще се превъплътят млади бургаски актьори.

Чрез спектакъла „Прости ни, Апостоле…“ зрителите ще могат да сведат глави в знак на почит пред големия патриот, родолюбец и национален герой – Васил Левски.