Българският съд: Репатрирането на автомобили от фирми и общински предприятия е противозаконно

Ами сега? Според съда „Паркинги и гаражи“ не могат да пишат глоби и да вдигат коли. След жалба на студент Темида обяви за нищожни действия на инспектори на общинското предприятие

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ Велико Търново постанови, че вдигането на автомобили от търговското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ е незаконосъобразно. Служителите на дружеството не са служители на администрацията и не могат да налагат административни мерки. Спирането в зона за платено паркиране без заплащане не е основание за принудителното преместване на автомобила, тъй като не пречи на движението. Нормалното би било поставяне на скоба и плащане на реалния престой – по лев на час, а не таксите за преместване. Това са констатациите на съда.

СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ Е РЕЗУЛТАТ ОТ ЖАЛБАТА НА СТУДЕНТА ОТ ВТУ ДОБРИ КОВАЧЕВ, чиято лека кола била вдигната в края на март т.г. от зона за платено паркиране, Добри трябвало да плаща такси да си я вземе и му бил съставен акт за нарушение. 28-годишният мъж обаче завел дело в Административния съд и поискал принудителната административна мярка да бъде обявена за нищожна заради незаконни действия на инспекторите от общинското предприятие във Велико Търново. След съдебно разследването на 19 юли 2017 г. търновският съд издава решение, с което прави на пух и прах „правомощията“ на търговското дружество, които се оказват напълно незаконосъобразни. Дори повече – с действията си инспекторът от „ОДПГ“ ЕООД е нарушил конституционното право за частна собственост на Ковачев, какъвто в случая е неговият автомобил.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА „ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ“ НЕ СА ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА И ТРЯБВА ДА ОКАЗВАТ само съдействие на органите на МВР – полиция и пожарна, при установяване на някакво нарушение. Те само организират и контролират принудително задържане и преместване на автомобил, но не могат да съставят актове и да репатрират, се подчертава в съдебното решение.

Н. ГЕОРГИЕВА