Бил Ричардсън нарече случилото се с Цветан Василев – „Руски трагичен прецедент“

Губернаторът Бил Ричардсън нарече случилото се с Цветан Василев – „Руски трагичен прецедент“

В продължение на повече от 30 години Бил Ричардсън има отлична кариера в обществото като американски конгресмен (1982-1996 г.), американски посланик в Обединените нации (1997-1998 г.) и министър на енергетиката под председателството на Бил Клинтън (1998-2000 ).

През 2008 г. той е номиниран от Демократическата партия за президент, но отпада след  вота  в Айова и Ню Хемпшир. Като дипломат и специален пратеник Ричардсън получава четири номинации за Нобелова награда за мир и успешно работи за освобождаването на заложници и американски военнослужещи в Северна Корея, Куба, Ирак и Судан.

Като гражданин през 2011 г., той е автор на три книги, включително „Как да свирим с акула: Стратегии и истории от главен преговарящ“, публикуван през есента на 2013 г. Той е активен публицист в националното и международното слово. Появява често в множество телевизионни новини, вариращи от CNN до FOX, Univision, Meet the Press и „Тази седмица“ с Джордж Стефанопулос.

Ричардсън  е специален пратеник на Организацията на американските държави (OAS) и специален сътрудник по Латинска Америка в Института за обществена политика „Джеймс А. Бейкър III“ в университета „Райс“.

Ричардсън участва в няколко неправителствени борда, сред които са Институтът за световни ресурси (WRI), Международни бежанеци и Националният съвет за наука и околна среда (NCSE). Той е автор на множество успешни съвети  предимно в областта на възобновяемите енергийни източници, като Abengoa International.

Ричардсън е създал Центърът за глобално ангажиране Richardson, съсредоточаващ се върху разрешаването на конфликти и освобождаването на затворници, и Фондацията за опазване на дивата природа в Ню Мексико с актьора и природозащитника Робърт Редфорд. Наскоро Центърът за глобална ангажираност „Ричърдсън“ изигра важна роля за успешното пускане на моряка серж.. Андрю Тахморези от затвора в Тихуана, Мексико.

Преди да бъде избран за губернатор на Ню Мексико, Ричардсън бе председател на Freedom House, частна непартийна организация, която популяризира демокрацията и правата на човека по целия свят и служи в съветите на Националния съвет за ресурсна защита и United Way International. Той е заместник-професор в Училището по държавно управление „Джон Ф. Кенеди“ в Харвард и е получил няколко почетни степени от висши учебни заведения, които включват университета „Туфтс“ и университета в Ню Мексико. Като губернатор преподава в курсове в Университета на Ню Мексико и Ню Мексико, държавен университет.

Като губернатор на Ню Мексико, дръзкият управленски стил на Ричардсън изкачи Ню Мексико напред в няколко важни области, включително чиста енергия, образование, транспорт, здравеопазване, имиграция, опазване на околната среда и намаляване на данъците на новите мексиканците. Той значително увеличи  работните места в държавата и подобри икономическото развитие, като допринесе филмовата индустрия в Ню Мексико, да създаде повече от 140 големи филмови и телевизионни продукции. Той също така построи система от леки железопътни линии от Албакърки до Санта Фе и си партнира с Virgin Galactic, за да изгради търговски космодрум.

По време на управлението му повече от 1 млрд. долара бяха инвестирани в държавните училища, включително в професионални заплати за наемане и запазване на качествени учители. Той прехвърли средствата за обучение далеч от администрацията в класната стая и увеличи достъпа до образование в ранна детска възраст. През 2010 г. той е обявен за „управител на най-доброто образование“ от Националната администрация по образование.

Малцина могат да съчетаят широкия опит и отдаденост на Бил Ричардсън към защитата и подобряването на правата на човека и подобряването на качеството на живот на хората от Ню Мексико, Съединените щати и света.

Ричардсън е женен за любимата си от средното училище, Барбара, в продължение на 43 години. Той има бакалавърска степен от Tufts през 1970 г. и магистърска степен от Университета по философия и дипломация „Тъфт“ през 1971 г.

В сайта на Центъра за глобално ангажиране Richardson е формулирана неговата мисия:

Нашата мисия

Центърът за глобална ангажираност „Ричърдсън“ насърчава глобалния мир и диалог, като идентифицира и работи по области на възможност за ангажираност и дипломация на гражданите с държави и общности, които обикновено не са отворени за по-официални дипломатически канали.

Центърът изпълнява тази мисия чрез:

Водене на преговори за освобождаване на затворници и заложници, държани от враждебни режими или престъпни организации;
Насърчаване на комуникацията между държави с напрегнати дипломатически отношения чрез дипломация, културен, бизнес и атлетичен обмен и дейности;
Предоставяне на обучение и институционални консултации на правителствата и неправителствените организации в страните, преминаващи към демокрация;
Предоставяне на обучение и институционални консултации на правителствата и неправителствените организации в страните, които се стремят да опазят околната среда и ресурсите за дивата природа;
Осигуряване на логистична подкрепа за осигуряване и предоставяне на хуманитарна помощ на уязвими групи от населението.

richardsondiplomacy.org/news/tzvetan-vassilev-bulgarias-magnitsky

В обширна статия, озаглавена „Цветан Василев – българският Магнитски“, бившият американски губернатор Бил Ричардсън обяснява защо грубото накърняване на човешките права на Цветан Василев от страна на българската държава е илюстрация на системната злоупотреба с власт на българската мафия, коментира frognews.bg.

„Нападането на политически опоненти с лостовете на държавната машина е характерно за страните с високо ниво на корупция като България“, разяснява Ричардсън.

 

„Отмъстителни политически лидери в съдружие с предприемачи, които контролират медии и избират съдии, са организирали класически „корпоративен рейд“ по съветски модел, в опит да накарат [Василев] да замълчи“, допълва той.

 

Ричардсън отбелязва още, че неговият център има честта да подкрепи борбата за справедливост на Цветан Василев, тъй като той е посветил дипломатическата си кариера на борбата срещу корупцията и политическата репресия.

 

Топ дипломатът обяснява странните схеми на взаимодействие между българската прокуратура и определени медии и подчертава, че смята, че обвинението срещу Цветан Василев е изфабрикувано.

 

Според Ричардсън, американските власти ще се заинтересуват от корупцията в България и системното нарушаване на човешките права от страна на българските власти.

Той разяснява, че двама държавни чиновници са изиграли ключова роля в очернянето на Василев:

-медиен олигарх-народен представител, който е основен стратег на войната срещу Василев, обявена от държавата

-главен прокурор, който непрекъснато злоупотребява с власт, за да изпълнява политически поръчки, като скалъпва обвинения и се координира с медиите на въпросния олигарх.

Явно обаче от цялата каша сух ще излезе Борисов, ако след мощната подкрепа на бившия

американски губернатор и политик се задейства машината на американската държава по казуса „Магнитски“ в полза на Цветан Василев …

Превод: Свободен автор-Философът