Василев разкри схемата на Пеевски с Дунарит, иска оставката на Караниколов

Защо им трябваше на Борисов и Томислав Дончев да се излагат с обслужването на тезите на Пеевски?

Дипломатът Илиян Василев поиска оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов. Според бившия ни посланик в Русия действията на Караниколов, който определя като „изгърмял бушон“, ще доведат до осъдителна присъда за България.

„Не съм сигурен за подробностите, но ето една хипотеза, след като вчера срочно бе погасен дълга на Дунарит пред ДКК, с което усилията на този министър се провалиха, а заедно с това и неговата роля. Схемата на Пеевски не само се провали, но Корпулентният вероятно е загубил/спечелил пари. И ако не са негови – на банките, които са му ги дали, да им честитим обслужването на Корпулентния. В стремежа си да купи повече дълг на Дунарит и така да овладее предприятието, с голяма вероятност, той е купувал дълг на Дунарит с някакъв дисконт. След това, като е видял, че с личната си корпулентност не може да остане незабелязан – а за такива операция по рейдърство е от ключово значение да останете зад кадър възможно най-дълго време – е прехвърлил дълга на ДКК. Ако е за толкова колкото го е купил /с дисконта/ – е загубил, ако ДКК го е купила по номинал /още тогава Пеевски си е взел своето/ и рискът изцяло е минал за сметка на ДКК.“, допуска бившия ни посланик в Русия.

„Кой може да нарежда да се прави такава безумна операция – ако е министърът – да бяга спешно с оставката и за белезници. При погасяването на дълга от Дунарит се погасява по номинал. Важното е, че някой помага на Дунарит зад кадър. И Пеевски, и Цацаров, и Доган си имат финансово състоятелен опонент. А този министър изгоря – като бушон. Той друга роля е и нямал. Защо им трябваше на Борисов и Томислав Дончев да се излагат с обслужването на тезите на Пеевски. Отговорът е във вятъра – „корупция, корупция, корупция“, категоричен е Илиян Василев.