Вдигнаха заплатите на учителите Остават обаче в пъти по-ниски от европейските

Минималната заплата на училищен директор от 1 септември става 950 лева, а на заместниците му – 887 лева. Главните учители ще взимат най-малко 836 лева, а старшите учители – 792 лева.
Заплатите на останалите учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори по вид спорт, рехабилитатори на слуха и говора и ръководители на компютърни кабинети ще получават заплати, които започват от 760 лв.
Благата вест съобщи лично просветният министър.
Положението в системата обаче е повече онт трагично, според официалната статистика.
Учителите в България, които преподават в клас без да имат диплома за педагози са около 3000.
Това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози. Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева. Те преподавали основно по чужди езици, математика и информатика.
Другото тревожно е, че близо 45% от преподавателите в предучилищното и училищното образование са на възраст между 50 и 65 години. Едва около 6% са тези под и на 30 години.’
Близо 45% от преподавателите в предучилищното и училищното образование са на възраст между 50 и 65 години. Едва около 6% са тези под и на 30 години.
Въпреки широко рекламираното увеличение на част от учителските заплати преди три месеца българските преподаватели остават най-ниско платените в ЕС. С 4970 евро (9720 лв.) средна действителна заплата за 1 година учителите ни са на дъното, дори след Румъния, където годишната заплата е 5617 евро за началните учители и 5710 евро за по-горните класове.
Години след реформата във финансирането на средното образование и въвеждането на делегираните бюджети доходите в системата у нас продължават почти да не помръдват, особено на фона на другите в Европа. 3 г. по-рано – през учебната 2011/2012 г., средната годишна заплата за учител у нас е била 4780 евро, т.е. увеличението е едва със 190 евро. За сравнение – в Румъния през 2011/2012 г. средната заплата за началния курс е била 4995 евро, а в по-горните – 5078 евро, т.е. тук увеличението е с над 620 евро за същия период.
Заплатата на българският учител е несравнима с повечето западни стани. Дори в бедната и фалирала Гърция педагозите получават около 2700 евро месечно. В някои страни сумите стигат до 5000, а средната цифра за страните членки е между 3 и 4000 енпо. Зифри, за които не може и да мечтаем. За разлика от нас обаче всички страни от бившия соцлагер плащат на учителите си между 3 и 5 пъти повече.
Истината е, че ако обещанията на правителството за заплати от поне 1500 лв. –родното образование ще се срине непоправимо.