Къде почиват това лято руските туристи

снимка: atorus.ru

България влиза в топ-5 на руския туроператор TUI (пето място) и „НТК Intourist“ (трето място). Тук водещите курорти са Слънчев бряг и Несебър.
Две трети от лятото минаха и през август по-голямата част от играчите продават до края на сезона и вече е възможно да се изгради предварителен рейтинг от най-популярните туристически дестинации през летния сезон 2017.

Според обобщените данни на туроператори и онлайн студията за пакетни екскурзии, едни от най-предпочитаните дестинации това лято включват: Турция, Русия, Гърция, Кипър, Испания, България, Черна гора, Тунис и Италия. Позицията на лидер за Турция е практически недостижима. Много е вероятно да остане безспорен лидер и това лято.

Топ 5 дестинации за лятна почивка според  ТУРОПЕРАТОРИТЕ

Според резултатите от летните резервации в повечето масови туроператори TUI (Русия „, NTK Intourist», Coral Travel), първото място в класацията е на Турция . Обемът на продажбите се е увеличил в сравнение с 2016 година в пъти (заслужава да се отбележи, че в сравнение с предходният летен сезон те не бяха напълно изпълнени). Единственият основен играч за който Турция не е първата, а е на трето място е „Biblio Глобус“, което се дължи на спецификата на тази дестинация.

Тази година в Турция са в очакване на възстановяването на руския пазар до ниво от 2015. Докато ние можем да кажем, че това лято в Турция, най-популярната дестинация сред руснаците стана крайбрежието на Анталия и там води сравнително евтиният Кемер.

Плажна Русия тази година, въпреки общата тенденция на спад в броя на резервациите, остава в топ 5 на най-популярните дестинации за лятото. Туроператорите инвестиращи сериозно в областта на маркетинга и популяризирането на дестинациите в руските курорти на първо място в класацията по броя на резервациите – е случаят „Biblio-Глобус“.

Туроператори съобщиха за увеличение на два пъти в обема на резервации в южната част на страната в сравнение с миналата година. Според  „Biblio Глобус“ в периода от 1 януари до 1 юли, 2017 в курортите на територията на Краснодар и Крим почиват  536 374 туристи. Тази цифра е  с 92% по-висока от резултата от същия период на миналата година.

Плажна Русия тази година, въпреки общата тенденция на спад в броя на резервациите, остава в топ 5 на най-популярните летни дестинации

Плажна Русия това лято е на второ място в броя на резервациите в „НТК Intourist“, четвърта – в Coral Travel . В ТУИ тази година, Русия  е извън топ 5 класацията (втора миналата година).

Руските туроператори са водещи в търсенето на такива курорти като Сочи (Адлер) и Крим (Южен и региона Евпатория).

Традиционно, вътрешният туризъм и абхазците  се превъщат в четвъртата най-популярна дестинация тази година „, NTK Intourist“. Според туроператори, туристите често резервират курорта Абхазия Пицунда.

На второ място в Coral Travel е Гърция. Страната се нарежда на четвърто място в резервациите за лятото в „Biblio Глобус“, и на шесто в „НТК Intourist“. Лидерите на резервации сред курорти са остров Родос и Крит.

Кипър също  влиза в топ 5 на дестинациите „лятото на 2017“ с второ място в TUI Русия и със същото ниво в „Biblio Глобус“. Водещ курорт е Агия Напа.

Испания влиза в топ-5 в Coral Travel (трето място) и в TUIRossiya (четвърта позиция в класирането).

България влиза в топ-5 на руския туроператор TUI (пето място) и „НТК Intourist“ (трето място). Тук водещите курорти са Слънчев бряг и Несебър.

Черна гора в TUI Русия тази година се нарежда на трето и пето – на „Biblio Глобус“. Най-често туристите се интересуват от Будва.

Само веднъж, представен в класацията на туроператорите е Тунис (пето място в Coral пътуване) и Италия (пето място в „НТК Intourist).

В Италия най-популярната туристическа дестинация в летните плажни дестинации са Римини, Ричоне, Милано Маритима, Иския и Сицилия.

Туристическият пазар  преодолява кризата

Тази година туроператорите отбелязват възстановяване на търсенето в чуждите територии и увеличаване срока на резервациите.

„Времето за продажбите достига октомври – пиков сезон в много популярни дестинации. В тази връзка, може да се каже с увереност, че пазарът се е върнал на нивата отпреди кризата, а в някои области дори е увеличен многократно (Русия, Кипър, Гърция), „- отбелязва компанията“ Biblio Глобус „.

 

В TUI Русия вярват, че положителната тенденция ще продължи до края на лятото. „Освен очевидната популярността на Турция, търсенето на която се е увеличил почти 2 пъти в сравнение със същия период на 2015 г., трябва да се отбележи, че миналата година,  високото ниво на търсене  в области като Кипър, Гърция, Хърватия,“ – казва Али Mихайлов, директор управление на продажби в TUI Русия.

С най-дълги резервации в компанията са Гърция – средно от 96 дни, България – 86, Хърватия – 93, Черна гора – 65 дни.

По обща оценка на всички изследвани компании, най-популярният вид хранене е навсякъде  „ол инклузив“. Средната лятна ваканция сред руските туристи в чужди курорти е с продължителност 10 дни.

В Турция туристите купуват настаняване в петзвезди на база „ол инклузив“. Средната продължителност на почивка тук през тази година е 10 нощувки.

Най-кратка ваканция с туристи по морските курорти на Русия е 3-7 нощувки. Тук туристите са еднакво заинтересовани в различни варианти, но много от тях първоначално се изправят опциите „ол инклузив“. Предпочитани са  хотелите с три-четири звезди в Русия.

В Гърция, руснаците предпочитат да се отпуснат до 10 нощувки. Звездите на хотели варират предимно между 4 * и 5 *.

В Кипър все повече туристи резервират с 3-4 *,  и вида на храната – „ол инклузив“ или полупансион. Подобна е ситуацията и в Испания. Средната продължителност на ваканцията е 10 нощувки.

В Тунис туристите отдават предпочитание на  хотел с 4 *, а на второ място с 5 *. Най-често се търси  хранене от система „All Inclusive“ и «ултра ол инклузив“. В Тунис, туристите почиват около 7-10 нощувки.

В България са популярни сред туристите, евтини хотели и хотели, почивката с „ол инклузив“. Почивка сред туристите в България обикновено трае около 10 нощувки.

Аномалия по отношение на заявените видове настаняване през това лято е Черна гора – тук туристите често са помолени да изберат частно настаняване. В „Biblio Глобус“ тук се увеличава  търсенето на вили. В допълнение,-популярни са хотелите от  категория 4 *. Продължителност на почивката е до 14 нощувки.

В Италия, туристите  почиват средно 10 нощувки. Най-голямото търсене е за 3-4 * хотели. В „НТК Intourist“ през този сезон се отбеляза ръст в търсенето на хотели от по-високите категории.

Колко струва лятна почивка през 2017 г.

Като цяло за резервацията за почивка на море тази година, туристите са склонни да оставят сумата от порядъка на 800-900 евро (около 60 хиляди рубли) за двама. Следните цени са подходящи за почивка през август, най-популярните варианти за туристите са (7 нощувки за двама души).

По едно пътуване до Турция през август, туристите плащат средно по 84-86 хиляди рубли. Въпреки това, в зависимост от цената клас на хотела и курорта може да бъде по-висока или по-ниска.

Гърция ще струва на руснаците средно по 80-100 хиляди рубли. И същото е  за“средна“ почивка в Кипър. Много зависи от нивото на хотела и курорта.

Почивката в Русия е средно от порядъка на 50-60 хиляди рубли, в Тунис – около 73 хиляди рубли, а в Испания – около 120 хиляди рубли.

http://www.atorus.ru/news/press-centre/new/40044.html

 

 

Превод на Авантаж.бг