Никой не вярва на версията за говедаря-подпалвач, г-н Премиер!

ОЛАФ  са започнали разследване на причините за пожара в Кресненското дефиле и странното му съвпадение с дадените 300 милиона на България

Повече от 13 часа със страшна сили виси въпрос на Антон Христов на страницата във Facebook на премиера Борисов, оставен е без отговор. Касае се за пожара в Пирин над Симитли, отпуснатите 300 милиона на България и трасето на АМ „Струма“ през района. 

Антон Христов:

„Господин Премиер, какво става, нещо никой не вярва на версията за говедар подпалвач на дефилето. По ТВ казаха, че след броени дни ще бъдете в Симитли по повод трасето на „Струма“ през района. Вижте какво пише един сайт: Защо никой не казва, че пожарът е точно по трасето на АМ Струма?
Защо никой не казва, че Евросъюза е дал на България 300 милиона за екологична подготовка на трасето, а сега то вече е разчистено от пожара и тези пари ще се усвоят без да се влага никакъв труд? Защо никой не казва, че ОЛАФ вече са започнали разследване на причините за пожара и странното му съвпадение с дадените 300 милиона?

Защо тези неща трябва да се научават не от българските медии, а от европейски?“

И друг потребител на социалната мрежа изразява мнение, което застъпва хипотезата за умишлен палеж:

Румен Владимиров Николов: 

Какво се крие зад пожара в Кресна? Случайно ли е това? Защо във водоемите нямаше вода? Защо ли? Сега ще ви кажа защо. В началото на м. август 2017 год. ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ НАДЗОР НА ЯЗОВИРНИТЕ СТЕНИ И СЪОРЪЖЕНИЯТА КЪМ ТЯХ ПРИ ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР, Гр. София, п.к. 1797, Бул. „ Г.М. Димитров“ № 52А започна масирани проверки по всички водоеми в Област Благоевград. Бяха дадени указания от представителите на същата тази дирекция, всички водоеми в областта да бъдат източени. В разгара на лятото, когато хората трябваше да поливат градините си. На кметовете на общините бяха наложени глоби по 10 000 лв. на водоем, ако той не е източен. Актовете и наказателните постановления заваляха като дъжд. И когато нямаше никъде вода, изведнъж се запали Пирин и то при с. Кресна. Случайно ли е това? Не е случайно. Та бил циганин, та бил клошар. Пълни глупости. Става въпрос за много пари. Много, ама много пари. Някой го беше казал – Следете парите!

Ваня Симеонова, в. „Струма: 

„Пълен хаос, никакъв синхрон в действията на пожарникарите, липса на всякаква координация и серия погрешни решения, които довели до огромното разрастване на пожара, който за 5 дни надхвърли 20 000 дка в землищата на общините Кресна и Симитли” – така директорът на РМА „Стримон” Димитър Данчов описа работата на над 500 души, десетки пожарни и специализирани в гасенето на огън коли, багери и 2 хеликоптера, които от 14.00 часа в четвъртък се опитват да потушат огъня, тръгнал от Мечкул и разпрострял се на дължина 25 км.

Цялата координация се извършва от вътрешния министър и главния пожарникар Николов, които си седят с бинокли на Стара Кресна и оттам лъжат най-нагло населението, че били локализирали пожара, а всъщност никой от пожарникарите, войниците, горските и доброволците не знае какво върши и защо го прави”, коментира гневно Данчов, който има вила в засегнатото от огъня с. Ощава и още първия ден влязъл в селото, опитвайки се с клони да пресече пътя на огъня.

„Като тръгнах, в Кресна имаше 100 човека и 3 верижни машини, които си стояха и чакаха някой да им нареди какво да правят, докато горе всичко гореше”, разказа Данчов.

„В махала Русенци на с. Ощава 4 къщи са напълно изгорели, в Миланчовци – още 3, изгоряха и двете бани – лековитата и врялата. В същото време двата общински водоема от Стара Кресна до Русенци се оказаха празни и аз дадох моя водоем под Марковци да пълнят оттам колите. Така и не разбрах защо вечерта хеликоптерите си отиваха и се връщаха пак на сутринта, когато огънят отново се беше разгорял. Защо допуснаха огънят да мине през реката и да стигне до Влашкото землище, когато можеше с просеки да му ограничат пътя? Но и за това обяснението е пълната липса на план за справяне със ситуацията. Вместо насила да карат жителите на Ощава в Стара Кресна, огнеборците можеха да ги използват, защото това са хората, които знаят пътеките, знаят къде свършва гората и има поляна, която може да бъде обляна с вода. Трябваше тези мъже да бъдат сложени начело на групи пожарникари, за да ги заведат до мястото, което е най-подходящо за спиране на огъня. А те – не, заточиха ги на центъра на Стара Кресна да гледат отдалеч как огънят изпепелява живота им.

Защо дадохме милиони за специализирана техника, защо общинските водоеми се оказаха празни, защо разложките пожарникари нямаха една резачка с тях, та ме питаха откъде могат да вземат, кой ще поеме отговорността за това наше единствено богатство, което ни бе останало – природата? Мрачната ми прогноза е, че ако и сега изпуснат огъня до Влахи, той ще тръгне към местността Езерото и оттам ще стигне до Синаница, и тогава няма спиране… Там е бор до бор. Аз съм я садил тази гора през 1969-1972 г. и ме боли много. Ще страда обаче не държавата, която вече започна да си изчислява милионите, които ще даде за възстановяването на горите, а тези хорица на село с пенсийки по 180 лв., за които пасищата бяха всичко. Сега е ясно – ще има нова АМ „Струма” през удобно изгорелите гори, ще има много търгове за дървесина, но парите няма да стигнат до жителите на селото, а на изгорялата земя поне 2-3 години няма да има трева за животните им. Какво ще стане със стадата им, с живота им утре? И съм убеден, че виновен и за този пожар няма да има. Затова хората бяха прави, когато още в четвъртък започнаха да се молят не на държавата, а на Бог – да им прати дъжд”, каза още Димитър Данчов.

Междувременно вчера други 250 огнеборци продължиха да се борят с второто огнище – до Кривия тунел в Кресна, токът бе пуснат в първите засегнати от огъня села Ощава и Стара Кресна, а вътрешният министър Валентин Радев също открито обяви, че се надява дъждът, който валеше снощи в Разлог, да се премести и към Кресна.“