Премиерът на Румъния „удари“ банките – били тунеядци, а България удари дъното

В България трите власти слугуват на банките, „удобните“ ги финансират с държавни пари, „неудобните“ – ако не могат да ги откраднат, ги фалират

Румънският премиер Михай Тудосе нанесе изненадващ удар върху репутацията на банковата система, като отказа да получава заплатата си по банкова сметка, за да не му се налага да плаща банкови такси, пише в. „Сега“.

В телевизионно интервю във вторник премиерът бе запитан защо не държи парите си в банка и отговори: „Нямам пари, които да държа в банка, заплатата са всичките ми пари. Отказах да получавам заплатата си по сметка с банкова карта, защото не мисля, че си струва да плащам на банката по два цента всеки път, когато ползвам картата. Не искам да давам тези пари, не смятам, че си струва“. Премиерът даде и друг пример за неприязънта си.

„Имах банкова сметка с малка сума във валута – 500 долара. След около две години от банката ми се обадиха да ми кажат, че вече не разполагам с парите и че дори трябва да им платя допълнително 50 долара. Всъщност комисионните бяха глътнали парите ми.“ Така той обясни отношението си към банковите такси.

Премиерът посъветва румънците да влагат спестяванията си в „сериозни“ банки, които са на печалба. „Има сериозни банки, които уважават Румъния, има и банки, които се опитват да надхитрят държавата…Ако са на печалба, значи парите ни са сигурни, нали така?“, заяви премиерът.

В началото на миналата седмица Тудосе се закани, че ще публикува списък на банките в Румъния, които не декларират печалба, за да знаят хората кои банки са несигурни.

Много местни банки не са плащали данък печалба през последните години заради високи загуби, които отчели през последните години, писа „Романия инсайдър“. Румънската национална банка веднага излезе със съобщение, че „няма причини за тревога за сигурността на депозитите на населението и на фирмите в банките в Румъния“, пише Фактор.бг.

Докато премиерът на Румъния поставя алчните бирници на мястото им, изпълнителната власт в България обгрижва високите такси и лихви върху кредите на банковите институции, които са колосални при съпоставка с процентите за същите услуги на банките от Западна Европа. За малко не минаха на второ четене и поправките в Данъчно-осигурителния кодекс, с които депутати и министерски съвет искаха да донапълнят гушите на мародерите с бели якички и свалят по още няколко кожи от гърба на населението. Предложението на управляващата партия ГЕРБ беше кешовите плащания да бъдат ограничени до 5000 лева, а от 2019 г. – до 1000 лева, което на практика означава сумите над 1000 лева да бъдат превеждани само по банков път.
За щастие корупционната поправка не беше узаконена от българския парламент, но би било чудесно, ако българският премиер вземе пример от румънския си колега.