Рибари от цялата страна протестират в Бургас

Искаме да работим законно, не ни правете престъпници, призоваха протестиращите срещу забраната за добив на бяла мида

Рибари от цялата страна протестират пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу забраната за добив на бяла мида.

Протестиращите вдигнаха плакати с надпис „Искаме да работим законно! Не ни правете престъпници“. Те се заканиха, че ще блокират пътищата за курортите по Южното Черноморие, ако Министерството на земеделието изпълни плана си за въвеждане на 60-дневна забрана за улов на бяла мида, съобщава ТВ Bulgaria ON AIR.

Предложението на рибарите е забраната да бъде в сила само за размножителния период на мидата.

Повод за протеста стана и идеята за включването на голяма част от риболовните области в регистъра на защитените зони „НАТУРА 2000“. Според тях, това ще доведе до ликвидирането на риболовния бранш у нас.

Нямаме нищо против старци да дойдат от Европа, за да гледат някакви птички, но не сме съгласни децата ни да ходят в Германия, за да мият чиниите на същите тези хора. Трябва да има хляб за нас!“, каза един от протестиращите.

Не може онези с хубавите коли да ми решават съдбата, добавя негов колега.

Поискахме от Министерството на екологията да ни покажат картата на Натура 2000 и ни отговориха, че била секретна, каза друг от рибарите.