Фекалии умориха рибата в Караагач

Бреговете на реката в Китен са заляти с мъртва риба, водата е мътна и ужасно замърсена

Стотици мъртви риби край брега на река Караагач в Китен. Зрители на БНТ сигнализираха, че от два дни масово рибите измират. Според местните причина за това е, че канализациите на Китен и Приморско се оттичат в реката и така рибата умира.

Вчера бреговете на река Караагач в Китен отново бяха заляти с мъртва риба. Ясно се виждаше с просто око, че водата е мътна и замърсена. Според хората, които летуват в намиращият се на близо къмпинг става въпрос за екологична катастрофа.

Хората се притеснени, че мъртвата риба е започнала да се разлага и освен неприятната миризма ще донесе болести.

Децата си играят с мъртвата риба, ходят, тичат казвайки „Тате, това какво е?“. Мисля, че това е една болест, която може да се пренесе на хората. След като реката бъде отворена всичко това ще се излее в морето”, каза пред камерата на националната телевизия Деяна Димова.

9-годишният Марио е едно от децата, който се хвали с богат улов от болната риба. Той е успях да занесе голямо количество морски дарове на майка си, която е обещала да ги приготви за вечеря.

Рекатата не се влива в Черно море, заради образувалата се по естествен път пясъчна коса в района на устието на реката. Взети са проби от крайбрежните морски води от три пункта. На място са измерени ph на водата и съдържанието на разтворен кислород. Взети са и водни проби за физико – химичен анализ. Резултатите се очакват до дни.