Хитри кръчмари в Созопол въведоха такса „празен стол“

За незаето място вземат по 20 лева

Заведение в Созопол поискало от туристи пари за незаети места. На разпространена в интернет касова бележка се вижда, как за 4 резервирани, но незаети стола ресторантът е начислил по 20 лева или общо 80 лева.

„Направихме резервация за 10 души, но част от приятелите ни не успяха да дойдат, което нямаше как да предвидим. Резервацията беше за 10 човека, а в последствие присъстваха 6 човека.В началото на вечерта съобщихме, че ще има 4 незаети места. Разбира се, аз и останалите от компанията ни, се извинихме за причиненото неудобство, но така се стекоха обстоятелствата. Съответните столове бяха взети и сложени поради необходимост на други маси“, разказа пред Нова телевизия момичето, което публикува в социалните мрежи снимката на скандалната касова бележка.

В края на вечерта, след като разбрали, че трябва да платят 80 лева за 4 незаети места, туристите поискали да говорят с управителя и му заявили, че такива такси не са обявени никъде и няма да заплатят тези 80 лева.

Комисията за защита на потребителите вече е направила проверка в обекта и е установила, че туристите в крайна сметка на са платили исканата такса. От Комисията посочват, че „подобни опити за накърняване на потребителските права не могат да бъдат поощрявани“.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова е вече е назначила проверка за категоризацията на заведението. На място експерти от Министерството на туризма ще направят цялостна инспекция за работата на заведението.