Методи Андреев : „Бойко Борисов става глашатай на руското влияние.“

В интервю на Катя Илиева за Фрогнюз Методи Андреев разкрива наведеното положение на Бойко Борисов спрямо руските служби …

– Г-н Андреев, преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че е загубил президентските избори, защото не е искал да спечели. Вие повярвахте ли на тези думи?
– Това, което казва Борисов е абсолютно вярно. Само, че мотивите да не спечели президентските избори не са тези, които изтъква пред обществото.

– Защо ГЕРБ са се оставили да бъдат победени от БСП, тогава?
– Има две основни причини. Още когато ГЕРБ се готвеше за президентски избори казах, че партията не постъпва като партия от семейството на ЕНП. Точно тогава бяха номинациите за кандидатите за президенти във Франция и САЩ. Навсякъде силните партии, които знаеха, че ще победят, от рано бяха „извадили” своите номинации. Искаха навреме да убедят гражданите си, че техният избор е най-добрия. В същото време ГЕРБ дълго време мълчеше като комунист на разпит. Всички се усмихваха многозначително, все едно: Чакайте да видите какъв човек ще измъкнем.

 

 

– Изглеждаха убедени, че и магаре да посочат, победата им е в кърпа вързана.

– Истина е, че в началото това работеше в полза на ГЕРБ. След това започна да се отразява негативно. Още тогава отправих сериозни критики, като казах, че това не е нормално поведение на дясноцентристка  и демократична партия.  Пак тогава изразих съмнение, че  ГЕРБ най-вероятно не искат да спечелят изборите за президент.

 

– Какви според вас са причините ГЕРБ и Бойко Борисов да се държат така?

– Трябва да се върнем във времето, когато Леонид  Решетников  е бил на посещение в България и когато се е срещал с Бойко Борисов. Тогава ще се  разбере, че това, което говори сега премиерът  за идеята му да има баланс в България, изобщо не е вярна. Просто  разпореждането, което той  е получил от Решетников  е било да загуби изборите. ГЕРБ е причината президентът Росен Плевнелиев  да не заяви кандидатурата  си за втори мандат.

 

– Но държавният  глава заяви, че това е лично негово решение.

–  Нищо подобно. Отказът на Плевнелиев  е свързан с директивите, спуснати от Решетников. На  Плевнелиев  директно му е казано, че ГЕРБ няма да го подкрепи за втори мандат. Спомнете си, че преди да обяви своето решение, Плевнелиев  се държеше като бъдещ кандидат-президент. Имам лични впечатления от това. Когато правехме петиция за изучаване на комунизма в учебниците по история, имах директен контакт с Плевнелиев. Той беше човек, готов да се бори на избори, защото имаше твърдото намерение да се кандидатира отново за президент. И изведнъж, след срещата на Борисов и Решетников, той се отказа. Явно Борисов му е казал: Виж сега, геополитическата  обстановка е различна, руснаците не искат да има президент като теб. Ти не можеш да се кандидатираш, защото  ние няма да те подкрепим. През последно време Бойко Борисов става глашатай на руското влияние. Убеден съм, че с Русия трябва да поддържаме нормални отношения, но при нормално управление на държавата и при нормален лидер. Да работиш в полза на путиновите  олигарси и да твърдиш, че икономически си свързан с Русия т. е. с путиновите  олигарси, това е много лош прочит на анализа на агенция Стратфорд. Тя казва, че в България критичният праг за влияние на руската икономика върху българската е минал 22%.

 

– Какво означава това?

Това означава, че България  вече е икономически зависима не просто от Русия, тя е зависима от олигархичния кръг на Путин, който създаде олигархични кръгове в България, финансирани  с техни пари. И Бойко Борисов служи на техните олигархични интереси. Това е едната основна причина ГЕРБ да загуби изборите. 

 

– Споменахте две причини. Коя е втората тогава?

–  Невъзможността  ГЕРБ да направи такива реформи, каквито изискваха хората от протестите и каквито изискваше част от тогавашната коалиция. Истинската реформа не е само съдебната реформа. Това е един много голям проблем, но не единствен. Необходими са реформи в икономиката, в поведението на държавата спрямо бизнеса.  Нужно е да се ограничи влиянието на Делян Пеевски. И на слепите и на глухите стана ясно, че Борисов и Пеевски  е едно бизнес цяло. Те са едно политическо творение на Ахмед  Доган. Единият прикрива другия. Другият служи на първия. И това вече го виждаме трети поред  парламент. Бойко Борисов не можеше да се справи с влиянието на Пеевски  и няколко корпоративни кръга. Такива са тези около Валентин Златев, около Кирил  Домусчиев и въобще около едрия бизнес. Говорим за онзи корпоративен бизнес, който влия е върху съвременната политическа система. Борисов не може да се справи с тази непосилна за него задача в полза на средния и дребен бизнес. Той не може да ограничи най-уродливото творение на Доган -модела КОЙ. Няма как да се справи с него. Той го подкрепя. Най-важното е, че Борисов няма желание да води битка с корупцията.

 

– Но в почти всяка медийна изява, премиерът не пропуска да каже, че институциите правят необходимото, за да се ограничи това явление.

Неговата битка с корупцията е илюзорна,  пожелателна. Тя е само бабаитлък против корупцията. Но реални мерки и действия против корупцията в  управленията на Бойко Борисов са невиждани. Самият Борисов като управленец  е безидеен. Той няма идеи. Той е добър имитатор. В началото на прехода, когато Сименон  Сакскобургготски  го сложи главен секретар на МВР, той имитираше може би героите на Реймънд Чандлър . И по-специално  комисаря Марлоу – леко нехаен, но винаги справедлив и на място.  Тогава с това спечели един не лош медиен образ. След това, когато спечели изборите, започна да се  вживява в ролята на Кръстника и на Тодор Живков. Трябва да признаем, че и двата образа му се удават.  Ако сменят Марлон  Брандо , в ролята на Кръстника, с Бойко Борисов, няма да можете изобщо да разберете, че е станала размяна. А за Тодор Живков с неговите дебелашки шеги, няма смисъл да коментираме. Той много добре е попил това, което му е разказвал Тато, докато му е бил бодигард. Този добър имитатор може да имитира всичко, без  да има резултат. За да бъдеш премиер, трябва да имаш идеи. Трябва да имаш волята тези идеи да ги прокараш. Борисов съзнаваше това и поради тази причина  търсеше начин да избяга от властта или поне да преформатира  властта си. И тук стигаме до най-важния момент. Успоредно с неговата антибесепе  риторика, той е водил зад гърба на своя електорат  на дестите  хора, грозни преговори с БСП.

 

– Пролича ли това по някакъв начин в неговото поведение?

– За тези договорки  знам много преди те да се случат. Знам ги от един разговор с Янаки Стоилов още през ноември 2016 г. След като Борисов даде на Варна 29 % от пловдивския панаир, заподозрях, че между БСП  и Бойко Борисов, между него и Георги Гергов текат преговори. Не напразно Гергов беше сложен от самата Корнелия Нинова за отговорник по коалиционната политика. Нинова най-вероятно е знаела каква е целта на тези договорки. Но в последният момент се отказва от тази цел и от това да има коалиция между БСП  и ГЕРБ. Освен това не трябва да забравяме, че зад гърба на десните избиратели, докато лансираше кандидатурата на Цецка Цачева, Бойко Борисов  всъщност я използва  за изтривалка.

 

– Звучи малко крайно.

– Ако бях на мястото на Цачева, щях да се чувствам  изключително  унижен.  Но за ГЕРБ и хората около Борисов, да бъдеш унизен в полза на лидера, на Царя-слънце, е едва ли не политическа благодарност. Какво по-голямо унижение от това публично да признаеш, че си използвал Цецка Цачева на президентските избори за изтривалка, за да прикриеш своя страх от  Путин и влиянието му в България. Това е  кощунство. Борисов  знае, че нямаше как преди да мине проекта АЕЦ   „Белене”. Сега ще го представи като национално отговорен и много интересен проект на чужд инвеститор. Тогава не можеше да мине и реанимирането  на „Южен поток”. Сега постоянно говори за  хъб.  Това буквално значи концентратор. Разпределителен център, в който се събира газ от няколко източника и се разпределя в различни посоки. Един от най-големите хъбове в света е този в САЩ . Казва се Henry Hyb. Той е разположен в Луизиана. В него се събират 9 щатски и 4 междущатски тръбопровода.

 

– Управляващите  разказват, че и нашият ще играе такава роля.

Според мен хъбът на Борисов  не е  нищо друго, освен поредната измама, под която искат да прокарат руския интерес в България. Защото този хъб в момента има само един източник на газ-Газпром. Няма друг. Няма интерконектор  с Румъния. Няма  готов и с Гърция. Къде са другите тръбопроводи и източници на газ?! Няма ги.

 

 Казват, че може да потече газ от Азербайджан?

– Добре казвате, че може. То за 20 години можеха много работи да се случат.  При това пропутинско мнозинство, Борисов се ползва с огромна свобода. Той имаше задача да загуби президентските избори. И  ги загуби. А не да обяснява сега, че търсел баланс на интересите. Борисов в момента се държи като васал на Путин в България. Това пролича и в едно срамно предложение в  закона за съдебната власт, да не могат магистратски  организации да се инвестират от външни донори  извън ЕС. Председателят на правната комисия Данаил  Кирилов призна, че натискът на посланиците е променил  решението на Борисов. Всъщност това стана факт, ден след като Борисов се срещна с американския посланик. Кой в момента предлага отново това да бъде реанимирано  като предложение –  хората около Волен Сидеров от „Атака”. Т. е. ГЕРБ става като „Атака”. ГЕРБ стават по-голямата „Атака”. Възприемат техните идеи и ги налагат на мнозинството в парламента. Източникът  на предложението  е „Атака”. Такива законодателни  мерки са предприети само в две държави-Русия и Унгария. Знаете колко гоямо  е влиянието на Путин върху Орбан . А Борисов обяснява, че е българският  Орбан. Така прокарва и пропутинските  идеи у нас. Проблемът на съдебната власт не е това кой плаща програмите на техните НПО -та, а че България не иска да води борба  с корупцията. Проблемът е, че Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров  и компания не искат да има реформа в прокуратурата. Проблемът е, че Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров  и компания не искат да има реформа в прокуратурата. Проблемът е, че Борисов превърна корупцията в държавна политика. Американският икономист Милтън  Фридман   казва в едно изречение: Корупцията е скрито средство на държавата за регулиране на пазара. Това прави управлението на ГЕРБ. Чрез корупция регулира пазара. При това управление борба с корупция не може да има.

 

– Вероятно по тази причина лидерът на БСП  Корнелия Нинова поиска Румен Радев да назначи шефа на бъдещо единно звено за борба с корупцията. Вие имате ли доверие на президента, че ще избере независим човек на тази длъжност?

– Нека президентът Радев  да отговори бил ли е масон и в коя масонска ложа е бил? Това е въпрос,  не отговор. След това ще припомня нещо, което много хора забравиха. Навремето, когато Румен Радев се кандидатираше  за президент, гръмна скандал с  неговата приятелка,  сега  Първа дама. Тя работила при него. Той отрече да е подписвал трудов договор с нея, обаче  е подписал допълнително споразумение към трудовия договор, с което увеличава  заплатата на Десислава Генчева с 400 лв . Това е, за да върши и дейността на пиар  във ВВС , където Радев е работил. Към онова време е живеел с нея. Съгласно военните устави, Радев  е бил длъжен да съобщи, че живее  с нея.  Тези неща не са станали навреме. Т. е има  пълно основание да се търси конфликт на интереси. Да ни го  пробутва  Нинова, като единствен светец в България, е малко вулгарно, да не кажа нагло .  Да си спомним какво каза Радев, когато беше кампанията. Каза,че ще покани Моника Маковей. Беше ярък привърженик на битката с модела КОЙ и корупцията в България.  Може ли да го попитам защо сега  не обръща  внимание на шефа на НСО, която продължава да харчи нашите пари за охраната на Делян  Пеевски? Защо не поиска да разбере какво е основанието за  тази охрана? Защо Радев се направи на разсеян и каза, че много са мъгляви твърденията на шефа на ВКС Лозан панов за реформа, която той предлага. Радев може да предизвика дебат на тази тема. Той не направи нищо в тази посока.  Как тогава  ще се справи с корупцията?!  Да не говорим, че заплатите, които е получил при напускането на армията, според печата, не са отразени в неговата декларация. Не става ясно дали ги е изхарчил  или дарил. Много е далаче Радев от преставите ми за човек, която трябва да определи шефа на този орган. По едно нещо Радев и Борисов си приличат.

 

– Интересно е да разберем по какво ?

– Когато са на среща със западни лидери, са по-ниски от тревата. Техните физиономии излъчват угодничество. Те говорят така, както искат да ги чуят западните им колеги. Щом дойдат у нас, стават господари и дават свобода на своите си виждания. Тогава се вижда истинското им  „Аз”.  Бойко Борисов в Европа обяснява колко голям натовец  е. А  като си дойде тук вика : Ама тези санкции нищо не помагат. Да, но след тези санкции към Русия, които сега прие сенатът,  ще последва  разместване на силите в геополитическо  отношение.

Опитът на Путин да използва газовата карта като нов вид оръжие  за постигане на политически цели, ще бъде значително ограничен. Борисов и компания трябва да правят внимателно сметки с кои фирми и енергийни проекти ще се ангажират.  Защото посланието на сената е едно-всички, които работят с олигарсите на Путин ще бъдат наша цел. Борисов не съзнава, че тези санкции, не са само против Русия и руския народ. Те са против олигархията около Путин. И санкциите я  принуждават да направи промяната в Русия.