ГОНЯТ КРЪЧМИТЕ,А ЕДРИЯТ БИЗНЕС НЕ ВНАСЯ СТОТИНКА В ХАЗНАТА

За последните 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. А не е декларирана дори една стотинка печалба.
Абсурдно, но е факт. И не става въпрос само за производството на рафинерията.
Веригата бензиностанции „Лукойл България“ официално е декларирала 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и също е с нито една отчетена стотинка печалба.
Шокиращите данни бяха изнесени от експерти на гражданско сдружение „Справедливи цени на горивата“.
Справка в търговския регистър показва, че от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Тоест, цитираните 55 млрд. лв. постъпления ще бъдат за 8,5-9 години.
Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв.
Къде сме сред страните от Европа? В определени моменти превишението на цената на бензина у нас достига 30%, а при дизела – 50%“. Цената на петрола пада, а цените по бензиностанциите обаче не се променят. И тази ситуация се повтаряше неколкократно през последните години.
Положението в България е следното – един монополист-производител държи 80% от данъчните складове за горива, а други 15% са при силно зависима от него фирма. Ако някой се опита да внесе по-евтино гориво, той е принуден да ползва складовете и да плати такса.

Има ли картел при бензиностанциите?
КЗК най-сетне прозря, че държавата години наред създава умишлено високи прагове за лицензиране на нови данъчни складове, така че в момента няма как да се внесе по-евтино гориво и да се предложи на нормална за българите цена.
Годишно между 750 млн. и 1 милиард лева губи българският потребител, хазната, само от тази свръхнадценка, която е организирана от монополиста и се обслужва от картела. А поредното правителство умишлено обслужва тези схеми за източване на България, на бюджета, на гражданите .
Комисията се посвени да обвини в картел и незаконно договоряне на цените на горивата шест вериги бензиностанции – „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „Нис Петрол“ (собственост на „Газпром“) и „Петрол“.
Въпросът е, какви глоби ще трябва да платят шестте вериги в картела
По принцип, санкциите може да достигнат до 10% от годишния оборот (при търговията на дребно). Но това няма да стане, защото обвиненията на КЗК е по-вероятно да паднат, а нашите институции не си вършат работата-агенция „Митници“, НАП и КЗК.
Конкретното предложение на сдружението е да се вдигне акцизът върху горивата. Според тях това няма да създаде никакво напрежение у потребителя и цената на дребно ще остане същата. Но ще позволи „да се вземе доход от тези компании, който да влезе в хазната“. В Германия, Австрия и др. страни правителствата повишили акцизната ставка, без това да се е почувствало от потребителите.
Според експерти, няма опасност вдигането на акциза на горивата да рефлектира върху крайния потребител, защото, ако „Лукойл“ си позволи да вдигне цената при новите ставки, никой няма да купува от тях и търговците ще си правят собствен внос, защото ще им бъде по-изгодно.
Опциите са две. Ако иска да направи внос от друга страна от ЕС, търговецът трябва да плати акциз в съответната държава. Но това не се случва, тъй като ставките в другите държави са по-високи, в Гърция са убийствени. Ако компания иска да внесе гориво от страна извън ЕС, трябва да ползва данъчен склад. Но тогава количеството ще бъде натоварено с допълнителен разход и това го прави безмислено.
Порочен кръг…
От който е излязъл един Марешки. Той продава по-евтино, декларира и печалби. Но е обект на всевъзможни проверки и ревизии, чиято единствена цел да докажат е, че има нещо фалшиво. За разлика от отчетите на монополистите, които са чисти като сълза и са за оплакване с тези загуби…Над тях държавата продължава да е опънала чадър.
Справките показват, че на загуба работи почти целият крупен роден бизнес. И властта си мълчи. Тя се е заела да вкара в ред туризма. В което няма нищо лошо, но ако се мери с еднакъв аршин. Да отрежеш опашката на гущера е безмислено. Ако правителството ще бори сенчестия бизнес-да сече наред. Иначе, олигархията ще съсипе окончателно всичко и сме обречени.