Властта строи магистрала-убиец?

Природозащитникът Андрей Ковачев заплаши, че ако правителството приеме „Струма“ да е през дефилето, ще загуби всички пари и ще навлезем в наказателни процедури

Ако правителството реализира вариантът магистрала „Струма” да минава през дефилето, където ще има и пешеходци, ще се превърне в път-убиец. Това е нещо страховито и ще лежи на съвестта на всички, ако бъде направена по този начин, заяви природозащитникът Андрей Ковачев пред камерата на Нова телевизия.

Това ще е магистрала, която ще убива хората. Решението противоречи на европейското законодателство и ако правителството започне да го реализира, ще загуби всички пари и ще навлезем в наказателни процедури”, предупреди Ковачев.

Той предлага пътните платна да са изнесени на север от дефилето.

Властта обаче предвижда пътуващите към Кулата да използват досегашния път край Кресна. Той ще бъде разширен до 3-лентов. Новото трасе, източно от Кресненското дефиле, ще бъде предназначено за автомобилите, пътуващи в посока Кулата-София.

Трябва да се построи максимално бързо, но извън Кресненското дефилето, категоричен е Андрей Ковачев.

В „Здравей, България“ по Нова телевизия пък регионалният министър Николай Нанков се опита да обори тезата на природозащитника, като изтъкна, че тя била невярна.

Трудно може да се съгласим с това твърдение за път-убиец като изнасяме половината трафик. Разширяваме пътното платно, изправяме и завоите. Това ще е трасе със скорост до 80 км/час. Над 800 млн. лева е по-скъп вариантът, ако се изнесе трафикът източно от Кресненското дефиле“, обясни Нанков.

Ако управляващите не отстъпят и построят магистралата-убиец, ще стартират наказателни процедури и България ще загуби милиони левове.