Екопоход проследи култови места в околностите на Приморско

40 ученици и студенти преминаха по маршрута от Бегликташ до Лъвската глава

При изключително голям интерес на 23 септември 2017 г. премина организиран екотур в Странджа планина – от древното тракийско светилище Бегликташ до крепостта „Вълчаново кале”, по-известна като „Лъвската глава”.

В събитието, част от проект № СВ 005.1.23.107 – „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020, взеха участие ученици от Професионална гимназия по „Туризъм” в Бургас, техният преподавател Петя Кудева, студенти от Бургаски свободен университет и любители на планинския туризъм.

Предвожданата от професионалния водач Димитър Драгунов (Primorsko Sport Travel)  група от над 40 човека прекоси 3 километра в Странджа през труднодостъпни горски местности и екопътеки. По пътя участниците в похода се запознаха с легендарни каменни мегалити, останки от многовековен християнски параклис и долмени, участваха в интерактивни игри, насладиха се и на пленяващите живописни гледки, които  разкриват хълмовете на мистичната планина.риморско Спорт и Травел

Екотурът с изходна точка светилището Бегликташ, по маршрут през северната част на хълма от страната на Черно море, бе с крайна дестинация Лъвската глава с панорама на река Ропотамо. Според легендите и някои археологически находки, по времето на траките там се е помещавала пещерата на жреца. В скалите има 12- метрова дупка, наречена „Утробата”, която води към подземни галерии. В една от тях, точно в 12.00 часа зимно време, си прокарва път през камъните слънчев лъч. Смята се, че той е служил за времеви ориентир.

На хълма, където е Лъвската глава, е бил разположен древния град Ранули. Останките от крепостната стена ограждат площ от около 30 000 кв.км, което го прави един от най-големите крепостни градове в България. Допуска се, че е строен първо от траките, а впоследствие дострояван от римляни, византийци и българи.

Походът в Странджа е организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” – водещ партньор по проекта „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, който фокусира вниманието към една все още неразработена алтернативна форма на туризъм – легендарния.

 

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция.
Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на <Е.Джорджева / ЦЕБС „Алеф“> и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.