Паркомясто в Созопол стана капан за туристи

Шофьор, чиято кола е вдигната от паяка през почивните дни, се закани да съди общината и вероятно ще спечели делото, защото служители на Рейзи нарушават законите

Паркомясто пред сградата на Община Созопол е превърнато в капан за туристи, за да се пълни общинският бюджет. Зрител на Нова телевизия сигнализира, че колата му е била вдигната от паяк през почивните дни от паркинг край сградата на общинската администрация.

По думите на потърпевшия, автомобилът му е вдигнат незаконно и затова ще си търси правата в съда.

Илиян Петракиев пристигнал в Созопол със свои гости от Русия, за да разгледат археологическите разкопки. В неделя следобед паркирал в непосредствена близост до общината. Паркингът бил обозначен като служебен, а в повечето клетки пишело „служебен абонамент”.

Паркирах на място, на което не пише абсолютно нищо, разказва Илиян.

Това се случва на паркинга зад общината, който явно е определен за служебен, като са поставени знаци „Забранено влизането” и „Принудително преместване”. Мъжът си признава нарушението, но твърди, че общината също е нарушила Закона за движение по пътищата.

В разговор с репортера Цеца Алексова той цитира Закона за движение по пътищата, където е записано, че такова нарушение се наказва с глоба до 30 лева, но не и с принудително преместване на автомобила. Петракиев обясни, че в чл. 99 е уреден начинът, по който може да се приложи правилото за служебен паркинг. “Трябва да е упоменато времето, в което е служебен. Каква служебна функция изпълняват тези автомобили в събота и неделя?“, пита той.

Сега потърпевшият иска обяснение от общината за действията на служителите й. След това възнамерява да заведе гражданско дело. Оптимист е за изхода от него, защото през 2001 г. вече е печелил подобен съдебен процес срещу Община Велико Търново. Вероятно и общинската администрация в морския град ще бъде осъдена, защото служители на Рейзи газят законите.