Скандал: Спряха оръжие за $60 млн. в Бургас, винят министър в лобизъм

Ако до края на деня пратката не бъде освободена, сделката ще се провали и България ще загуби десетки милиони долари
Десетки контейнери с тонове продукция на оръжейния завод „ЕМКО” от дни са блокирани на Бургаското пристанище, съобщи BiT телевизия.
Стойността на пратката е $60 млн., а мотивите за спирането й остават неясни. Ако до края на деня тя не бъде освободена, сделката на завода ще се провали и той ще дължи огромни неустойки на своите контрагенти.
За казуса информира Емилиян Гебрев, който снощи даде сензационно интервю за предаването „Просто Диков”.
„20 млн. долара от тези $60 милиона ще отидат като печалба за държавната фирма „Кинтекс“.
Оръжия за още 80 млн. долара може да бъдат изнесени, ако контейнерите бъдат освободени“, обясни Гебрев.
„Всичко е произведено в срок. Качествено е, но по някакви странни причини „държавата“ проваля сделката, а „Кинтекс“ не е получавала толкова пари от 90-те години насам. Не се разрешава от три дни да се оформят документите за износ. Накрая се разбра, че самият министър се разпорежда на ръководството на „Кинтекс“ да спрат сделката непосредствено преди натоварването на кораба“, обяснява оръжейният търговец. Такъв случай в историята не само на България, но и на света няма, коментира той.
Една държава няма как да се отказва от толкова много пари и да развали отношенията си с един традиционен партньор, с който 40-50 години са градени взаимоотношения. До този момент обаче Митница – Бургас не разрешава износа.
След като от BiT намекнаха за лобистка дейност, от Икономическото министерство отговориха, че не министър Емил Караниколов, а Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия е спрял лиценза за внос и износ на фирма „ЕМКО“ поради извършени нарушения при съхранение на боеприпаси. Съветът бил информиран затова от полицията.
„Няма нищо нередно, но службите си прехвърлят топката и всичко се размива. Времето тече и се създават излишни напрежения“, каза пък Гебрев.
Възниква въпросът кой има интерес сделката да бъде развалена и България да загуби милиони долари. От икономическото министерство естествено прехвърлят топката в полето на съвета, а те на служба КОС. През това време България обеднява, а мафията забогатява. Ако тази сделка се провали Караниколов и Бойко трябва да си понесат отговорността!