Студен душ за Лапчев: ВАС обяви дивото къмпингуване за законно

Кметът и полицаите вече няма да могат да тормозят къмпингарите, никой няма право да им налага ограничение къде да разпъват палатките

Дивото къмпингуване не е незаконно. Това е окончателното решение на Върховния административен съд. Хората вече могат да разпъват палатките си където решат без някой да може да ги санкционира или да им изпрати полицаи, за да ги тормозят.

Според магистратите никъде в законодателството няма ограничение за разполагане на палатки и каравани извън къмпингите, съобщава Нова телевизия. Затова било недопустимо местни власти да забраняват действия, които не са забранени със закон. А по Конституция гражданите трябва да имат свободен достъп до държавни и общински имоти и правото им на пребиваване там не може да бъде ограничавано.

Решението на ВАС дойде след наредба, която Община Бяла прие през 2015 г. и се опита да забрани къмпингуването на Карадере. Тя беше обжалвана. Всички любители на дивото къмпингуване приветстват решението.

Това е моята страна и независимо какви диванета ще дойдат, ние ще си стоим на плаж „Корал“ докато можем, каза Стоян Дамянов.

Всяка година там има напрежение между летовниците и община Царево.

По силата на решението на ВАС от днес пребиваването на караваните и на палатките на плажа е напълно законосъобразно.

Според юристи единствено приемането на закон може да забрани дивото къмпингуване.

До евентуалното приемане на закон, всяка общинска наредба, която се опита да налага такива забрани за ползването и управлението на държавни и общински земи, би била в противоречие със задължителния правен стандарт от наложеното решение на ВАС, обясни адвокат Михаил Екимджиев.

Да се даде точна дефиниция на това какво е диво къмпиране и да му се постави рамка за срок, предлага кметът на Царево Георги Лапчев. „Може да къмпингуваме някъде с години. Това не е ли див живот?“, пита той.

Лапчев още не може да се примири с окончателното решение на съда. Градоначалникът не може вече да налага никакви ограничения на туристите, решили да къмпингуват диво на плаж „Корал“.