Още 2 милиона лева нужни за катедралата в Бургас

Според специалисти след укрепването храмът може да издържи поне още един век, но предстои още доста работа, за да върне блясъка си

Близо 2 милиона лева са необходими още за възстановяването на стъклените витражи и реставрация на стенописите на най-старата бургаска църква „Св. Св. Кирил и Методий“.

Тази година се навършват 110 години от откриването на катедралния храм, който беше възстановен след като преди 6 години сградата се разцепи при изкопни работи за строеж, съобщава БНТ.

Преди близо година храмът беше отворен след дълъг укрепителен ремонт. Според специалисти след укрепването той може да издържи поне още един век, но предстои още доста работа, за да върне блясъка си.

Вече има готов и одобрен от Министерството на културата проект за възстановяването на стъклените витражи. Те ще бъдат изработени по стари технологии с лепене на стъкла, след това предстои консервация и реставрация на каменната фасада, както и възстановяване на стенописите.

До разцепването на храма се стигна заради строежа на подземен паркинг. Общинската власт в най-“добрия“ град за живеене има основна заслуга за това.