Асен Йорданов: Влиятелни политици са замесени в азербайджанската перачница

Не бих се учудил, ако и българските схеми за пране на пари един ден излязат на бял свят, каза разследващият журналист от „Биволъ“

В Азербайджанската перачница са замесени изключително много авторитетни западноевропейски политици, журналисти и други субекти, които са получавали пари. Не бих се учудил, ако и българските схеми за пране на пари един ден излязат на бял свят. Това каза разследващият журналист от „Биволъ“ Асен Йорданов пред камерата на Нова телевизия.

Според разследването, около 2.5 милиарда евро са били разплатени за търговия с влияние, луксозни стоки, услуги и придобивки за лобистите. Около 800 000 евро от тях са изпратени към България. От българска страна партньор в журналистическото разследване е сайтът „Биволъ“.

Проблемът е свързан с начинът, по който посткомунистическите неофеодални, олигархични режими се опитват да си купуват имидж и корумпират международни политици. Не само съпругът на Ирина Бокова е взела пари. Хората, които са получавали средства от черната каса на Азербайджан, се оказва, че са едни от най-големите пропагандатори, хвалещи режима на неокомунистическата каста, която управлява страната. Всички те дават изключително висока оценка и определят страната за демократична“, коментира Йорданов.

На въпроса дали смята, че Азербайджан, за да съхрани тази ясна за всички диктатура, си плаща, за да поддържа имидж пред света, той отговори, че целта на режима да не е толкова явна, а да е фасадна демокрация, каквато има в много други бивши комунистически страни.

Азербайджан е много активен участник в международните структури. Страната е хвалена от много европейки институции. Организират се много културни мероприятия. Едно от тях е Азербайджан – земя на толерантността. В централата на ЮНЕСКО в Париж е организирано такова мероприятие от Ирина Бокова. Вицепрезидентката на Азербайджан, която е и съпруга на президента Илхам Алиев, е почетен посланик на ЮНЕСКО в Баку. Тя е наградена с медал от Бокова, а в същото време в Азербайджан има стотици политически затворници и журналисти, хвърлени в затвора“, заяви разследващият журналист. Азербайджан е олигархична, династична страна, която има много пресечни точки със ситуацията в България, добави той.

След като водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев го пита дали намира съвпадения между срещите, награждаванията, траншовете и прегръдките с пропагандаторите, хвалещи Азербайджан, Асен Йорданов каза, че те са очевидни. „Описани са в нашето разследване, публикувано в сайта „Биволъ“. Това, което се разкрива за Азербайджан, може да се окаже подобно на това, което става и в други страни. Аналогиите, с това, което се случва в България, се налагат сами по себе си. Такива неща стават и у нас. Не бих се учудил, ако българските схеми и перачници на пари един ден излязат на бял свят“, каза още Асен Йорданов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Скандал: Съпругът на Ирина Бокова получил 425 000 евро от режима в Баку