Скандал: Съпругът на Ирина Бокова получил 425 000 евро от режима в Баку

По-голямата част от парите са отишли в швейцарски и български сметки, разкри разследващият журналист Асен Йорданов

Съпругът на Ирина Бокова – Калин Митрев е получил 425 000 евро от черната каса на режима в Баку. Това съобщи сайтът „Биволъ“. В международното разследване на схемата за пране на пари освен българския сайт, участват авторитетни медии като „Гардиън”, „Лю Монд”, и „Зюддойче Цайтунг”.

Съществува мащабна черна каса за плащания от Азърбайджан към европейски политици, придобиване на луксозни стоки, пране на пари и лично облагодетелстване на хора близки до режима в Баку. Това разкрива журналистическо разследване базирано на банкови документи, получени в датското издание Berlingske и споделени с разследващи журналисти от няколко държави в рамките на проекта озаглавен “Азърбайджанската перачница”, съобщава „Биволъ“. Българският сайт се явява партньор в проекта заедно с OCCRP, Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung и други водещи медии.

На европейски политици са платени около 3 милиарда щатски долара. Около 800 000 от тях са изпратени към България. Целта е да се направи реклама на Азербайджан пред света, за да се реабилитира режимът в Баку.

Това, което прави впечатление, е че по-голямата част от парите са отишли в швейцарски и български сметки на представителя в Европейската банка Калин Митрев, който е съпруг на Ирина Бокова. Тя има много близки връзки с ръководната политическа каста в Азербайджан. Ръководителите на тази страна са получавали награди от ЮНЕСКО“, заяви пред Нова телевизия разследващият журналист Асен Йорданов, който е и директор на сайта „Биволъ“.

Установено е, че огромни финансови потоци са текли от черна каса в Азербайджан към сметки на европейски политици, журналисти и граждани на високи позиции в периода от 2012 до 2014 година.

Плащанията идват от сметки в естонското поделение на Danske Bank, отворени на името на четири фантомни компании. През тези сметки преминава огромен паричен поток от 2,5 милиарда евро, захранван основно от държавната азърбайджанска банка IBA, руската „Рособоронекспорт“ и фирми свързани със семейството на Илхам Алиев“, съобщава „Биволъ“.

Журналистите, работещи по проекта проучиха в продължение на месеци над 16000 транзакции на фирмите Metastar Invest, Hilux Services, Polux Management и LCM Alliance. Фирмите са регистрирани в Англия и Шотландия от подставени лица, но са управлявани директно от Азърбайджан. Журналистите от OCCRP откриха номиналния директор на Hilux и Polux Махарам Ахмадов. Той е регистриран като бежанец от Нагорни Карабах и живее в мизерни условия за човек, управляващ на хартия фирми със стотици милиони в чуждестранни сметки.

Това е едно държавно КТБ, тъй като основно парите идват от Международната банка на Азербайджан, която е източена с 2,5 млрд. евро. Очевидно е, че Митрев, който получил близо 420 000 евро, е свързан с тази търговия за имидж“, коментира разследващият журналист от „Биволъ“ Атанас Чобанов. Целта е избелване на имиджа на режима в Баку, който отнася доста сериозни критики за репресии срещу опозиционери, правозащитници и журналисти, добавя той.

Плащанията от и към тези фирми разкриват сложна и непрозрачна финансова мрежа, като тя вероятно е само върхът на айсберга, чиято основа се корени в централната власт в Баку. Разследването наречено Azerbaidjan Laundromat (Азърбайджанската перачница) е едно от най-значимите трансгранични журналистически разследвания за последните години. То е и в известен смисъл продължение на разследването за руската перачница (Russian Laundromat), през която са източени от Русия повече от 20 милиарда долара, тъй като същите субекти се откриват и там“, съобщава „Биволъ“.

Пред вестник „Гардиън” българският дипломат не отрича получените хонорари и ги обяснява с извършените консултантски услуги. Бокова от своя страна отхвърля всякакъв опит за връзка между нейната дейност като шеф на ЮНЕСКО и делата на нейния съпруг, съобщава Нова телевизия.

От Европейската банка за възстановяване и развитие заявиха, че Калин Митрев не е служител на ЕБВР. Той е дипломат, определен и изпратен от българското правителство, за да представлява неговите интереси в Борда на директорите. Отнасяме се сериозно към всякакви подобни публикации. Тези, изглежда, засягат период отпреди изпращането на Калин Митрев в Банката.

Калин Митрев беше излъчен за поста от кабинета „Орешарски“, а кабинетът „Борисов 2“ препотвърди това решение. Дотук официална позиция от Министерския съвет няма.

Пред вестник „24 часа” Калин Митрев коментира, че е дал коректна информация на разследващите журналисти относно доходите си, но тя е била тенденциозно преиначена, а целта била той и съпругата му Ирина Бокова да бъдат компрометирани. Митрев обяснява, че след като е напуснал Европейската банка за възстановяване и развитие, е работил като консултант, включително и за азербайджанска фирма. Допълва, че няма отношение по въпроса как и откъде фирмата е превеждала възнаграждението му. Той уверява, че всичките му възнаграждения са получени в негови редовни сметки у нас и в чужбина и за тях са платени данъци. Официален Азербайджан също определи публикациите като лъжи и фалшификации.

Как парите са се озовали в сметките на Митрев четете тук:

Съпругът на Ирина Бокова лъсна от Азърбайджанската перачница