Доверието към партиите се топи

18,6 процента от българите са от „партията“ на негласуващите, отвратени и от БСП, и от ГЕРБ

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват близо 21 процента. БСП ще получи подкрепата на малко над 17 на сто. Това показват резултатите от изследване за електоралните нагласи на българите, проведено от „Маркет линкс” между 6 и 16 октомври.

4,2 процента от запитаните ще дадат своя вот за Обединените патриоти, „Воля” на Веселин Марешки е с 3,3 %, същата е и подкрепата за ДПС, съобщава бТВ.

И това им е много на тези партии.

В така наречената партия на негласуващите пък влизат 18,6 процента от българите.

Всъщност хората, отвратени от политиците, са доста повече. Социолозите от „Маркет линкс” не казват колко от българите няма да отидат до урните, защото им е писнало да гласуват с отвращение, избирайки уж по-малкото зло.

„Избор обаче в действителност няма. Всички претенденти за власт представляват статуквото и всеки вот избира винаги статуквото. За 27 години това и слепите го видяха. Отказът от гласуване, обаче, не се тълкува от властта за бойкот или протест към този фарс“, сподели във Фейсбук Ради Чухлев.

„Властимащите демагогски анатемосват неучастващите като „хора без гражданска позиция”, т.е. – противници на „демокрацията“. А това е така, защото изборите не предлагат алтернатива на статуквото, и никога няма да я предложат. Изборите са създадени именно да узаконят и увековечат властта на статуквото. Следователно, точно изборите са „ахилесовата пета” на статуквото“, обясни бунтарят от Поморие.

„Компрометирането на този фарс „избори“ е гибелен за властта! Това не е вот, а протест. Но само този е пътят, по който народът ще покаже дали иска промяна или не“, добавя Чухлев.