Наглост: „Борисов III” ще ни зароби с още 1 милиард лева

Нов държавен заем и повече пари за здраве предвижда Бюджет 2018

Нов държавен дълг от 1 милиард лева, както и повече пари за здраве, социална политика и образование. Такава е държавната план сметка за догодина. Днес финансовото министерство публикува държавния бюджет за 2018-та, предстои той да бъде обсъден от Тристранния съвет и кабинета, съобщава БНТ.

Икономиката се предвижда да нарасне с почти 4%, разписаният дефицит е по-малък от тази година – 1%.

За образование са предвидени 330 милиона лева повече средства – с тях ще се повишат заплатите на учителите с 15%. Отделно се дават и още 180 млн. лв. за програми и стипендии.

За сектор „Сигурност“ ще има общо 700 милиона лева повече. От тях 100 милиона лева ще са за заплати в армията и още 55 милиона лева за възнагражденията на полицаите.

За социална политика и здравеопазване ще се дадат 1 милиард лева повече спрямо тази година.

Минималната работна заплата става 510 лева от 1 януари догодина, вдига се и осигуровката за пенсия с 1%.

Преди около две години и половина кабинетът „Борисов II” ни зароби с 8 млрд. евро. Парите бяха изтеглени от четири банки, а според изчисления на депутати от БСП, заради наглостта на управляващите, всяко живородено дете през следващите десетилетия ще има задължение от около 10 000 евро. Дългът продължава да расте. Това е доказателство, че правителството на ГЕРБ е вредно за България.