Няма държава, която да не е готова да прибегне до насилие*

Ilian Vassilev

Ще пиша по-подробен анализ за референдума в Каталония – движещите сили, геополитиката, изводите за ЕС и нашите си терзания. Но още от сега мога да кажа две изключително важни неща – това, че Русия или други националистически сили в ЕС ще намират вдъхновение в сепаратизма, дегизиран като независимост не трябва да изненадва никой.
Начинът по който централните власти в Испания реагираха, със сигурност няма да импонира на мнозина, които ще видят в репресиите аналогов модел на реакция в дигитална ера.
Това, че в Каталония левите са на власт и Кремъл ще си разиграва коня, беше ясно отдавна.
Путин използва всеки национализъм, всеки сепаратизъм за да отслаби и разруши ЕС. Там никой не трябва да има илюзии. Въпросът е, че няма адекватна защита и противодействие.
И последно на този етап на анализ- на тези, които обвиняват прекалено властите в Мадрид за полицейското насилие – сравнете епитетите, определенията, коментарите за „грубото“ насилие в Барселона – слушах БТВ направо разгромяващи епитети за насилието над свободната воля – та се досетих как БТВ и Нова ТВ отразяваха насилието – и то брутално в Москва над демонстрантите. Факт е, че стандартите на Путин не трябва да бъдат стандарти на ЕС, но всеки път когато се коментират резултатите от референдума в Каталония трябва да се дава контекст и по-общата картина. А те липсват в коментарите.
Само се запитайте – за какво в същност иде дума – за това, че едни хора искат да имат отделна своя държава, което се пакетира информационно в аргумента, че плащат повече в централния бюджет!?
На тази основа – няма страна в Европа, която можеше да оцелее в сегашните си граници.
И няма държава, която да не е готова да прибегне до насилие за да ги защити, включително вътрешно, срещу собствените си граждани.

Фейсбук

*Заглавие на редакцията