Политиката на медиите, които определят кой да седне на стола срещу тях.

В цялата пушилка около казаното от Антон Тодоров и Валери Симеонов и докато защитаваме справедливо журналистите, не мога да не изразя тревога и загриженост, прерастващи в протест, срещу политиката на водещите медии да канят само и изключително представители на управляващите или на дегизираната опозиция – БСП, ДПС – като с това затварят дебата и съзнателно внушават на българската общественост, че извън парламентарно представените партии /новото ОФ/ алтернатива няма. В този смисъл едно е да защитаваме журналистите в правото да задават всякакви въпроси, а съвсем друго е политиката на медиите, които определят кой да седне на стола срещу тях.
Изглежда медиите усещат, че все по-голяма част от нагласите и мненията се формират в социалните мрежи, които са пряк кокурент за влияние. Ако хората на гледат сутрешните блокове, няма реклама, няма и възможност да се предлагат като платформи за влияние на политиците и партиите. Не рядко държавната и зависими от публичните средства БНТ има по-гъвкава политика при определяне на теми и гости, от частните БТВ и НОВА ТВ.
Спрях да гледам сутрешните блокове защо бавно и неусетно се превръщат в казионни тв предавания, отразяват официална хроника и позиции и почти нищо от реалната алтернативност.
За това дами и господа, залагайте на социалните мрежи, а когато там настъпи събитие – щат не щат телевизиите ще трябва да го отразят.
По сутрешните блокове ще продължавате да гледате министри, депутати, официални социолози и политолози – пакетирани в усилията да защитават статуквото и да Ви убеждават че това са алтернативите.
Улицата и протестът нямат алтернатива.

Фейсбук

снимка : Нова ТВ

Ilian Vassilev