Анализирай това : Гражданска защита отказала да спаси хора в потопа

Едва ли истината за поредния потоп в Бургаско ще бъде извадена на повърхността такава, каквато е, но … Има свидетелства и факти, че ако органи и органчета за които обществото плаща, си бяха навреме свършили онова за което им се плаща и за което съществуват жертвите биха били по-малко, както и щетите …

В Бургас всяко чудо е за три дни и ситуацията от преди три години, когато пак имаше потопи и жертви не е довела до нужните изводи и действия поне свързани с реакцията на тел.112, както и на Гражданска защита.

Много от пострадалите след потопа в Бургаско хора твърдят, че многократно са търсели спешните служби, но без резултат. Виновен ли е спешният телефон 112 за закъснялата помощ?

 „Гражданска защита дойде, но екипите не слязоха да спасят давещите се хора, уплашиха се от водата”. Това разказват в репортаж на бТВ оцелели съседи на пострадалите в най-засегнатото село в Бургаска област от проливните дъждове и потопа – Черни връх, което буквално е унищожено.
От Черни връх е жената, която все още се издирва, търсят я и нейни близки и роднини. 

Още преди година и половина в свое разследване bTV разкри, че системата работи в авариен режим. Какъв е случаят с наводнението в Бургаско.

Водната стихия връхлита село Черни връх, най-пострадалото, през нощта. Станка Александрова е сама вкъщи, когато чува, че съседката ѝ вика за помощ. Жената обяснила, че с неподвижния си съпруг са в капан, а нивото на водата се покачва.

Станка разказа пред bTV, че е звъняла много пъти на тел. 112, но помощ така и не се появила.

От 3 до 4 ч. звънях на тел. 112 – осем пъти, но никой не идваше, можеше тези хора да бъдат спасени”, казва Станка Александрова.
Мъжът й – Павел Александров, бил на работа във фургон близо до селото. И той потвърди, че часове наред помощ не е идвала, спасителни екипи се появили чак към 6 ч.

Следгаранционното обслужване на спешния телефон е изтекло и от около две години тя се поддържа единствено с ресурса на МВР. Оттам признават, че състоянието на системата е риск за националната сигурност -btvnovinite.bg.

„Ние не търсим суми за възстановяване, просто жалкото е, че си отидоха хора“, обяснява жената. Тя е песимист що се отнася до издирването на изчезналата им съседка. „При положение, че вчера не я откриха, не вярвам“, коментира Станка и добави: „Ние сме бежанци в собствената си държава“.
Властта обаче удобно прехвърли вината за трагедията върху синоптиците.

Управляващите пропуснаха да обяснят защо, след като са усвоени над 1 милион лева ( €548 640) за система за интегрирано управление на риска в Бургас, сега винят синоптиците и се сърдят на природните стихии.

Екоминистърът Нено Димов пък увери, че коритата на реките и деретата се чистят редовно, а от МЗХ – че Напоителни системи се грижат язовирите да са под контрол.

Ако беше нещо от което да могат да се изкарат пари по проекти и да се резнат лентички с пропагандна цел управляващите щяха да я свършат някаква, но едни пари бяха усвоени, а ползата я виждаме всички -щети за милиони и погубени човешки животи отново и отново, до следващото рязане на лентички и хвалби за видими резултати от управлението на ГЕРБ…

снимки :btvnovinite.bg

колаж : Авантаж

Свободен автор – Философът