Коли блокират пътя към училище в Бургас, общинарите нехаят

Автомобилите спират дори на пешеходната пътека пред ОУ „П.Р. Славейков“ и на децата се налага да притичват между колите

Автомобили спират в нарушение до ОУ „П.Р. Славейков“ в центъра на Бургас и застрашават сигурността на пресичащите ученици. Улицата е тясна и шофьорите се оправдават, че няма къде другаде да спрат.

Ученическият автобус извозва децата от бургаския квартал “Крайморие”. Сутрин, обед и вечер патовата ситуация се повтаря, съобщава бТВ.

За поредната опасност признава и самият шофьор.

„Мина една кола пред автобуса и щеше да удари децата, докато се качват. Учителката едва ги предпази”, обясни Стоян Бъчваров.

По цялата улица няма предвидени места за паркиране. „Няма определена спирка. Оттук ги вземам, обаче пълно е с леки автомобили на родители и редовно има проблеми. Ругаят ме, аз излизам виновен, а си изпълнявам задълженията”, казва шофьорът на ученическия автобус.

Родителите пък са категорични, че няма къде да спрат, за да си приберат децата от училище.

По думите на Иван Гюлев, директор на „Пътна безопасност” в Община Бургас”, има родители, които сами подтикват децата си да нарушават правилата.

След съвместната проверка на специалистите по транспорт в Община Бургас заедно с екипа на бТВ вече има взето решение за реорганизация на движението около училището. Ще се определи място, на което да паркира ученическият автобус, обещават от общината.

Това, което се случва пред ОУ „П.Р. Славейков“, обаче не е частен случай. Подобна е ситуацията и пред други бургаски училища и детски градини. Родители молят общинарите да си свършат работата. Те обаче се ослушват, защото до изборите има две години. Защо им е да се напъват? Ако обаче някое дете пострада, ще трябва да поемат отговорността за бездействието си.