Капитанът на кораб „Обзор“: Видях как лодки с мигранти потъват и дете умира

Заради това, че са претоварени, има риск да потънат във всеки един момент, каза Александър Бонев

Дете на мигранти почина, след като го извадихме от студените води, каза пред камерата на Нова телевизия командирът на гранично-полицейски кораб „Обзор“ капитан Александър Бонев.

Заедно с колегите си той е спасил повече от 400 бежанци. В края на миналата седмица заедно изкараха от морето 120 души, които се опитваха да стигнат бреговете на Гърция с две гумени лодки.

Бонев е свикнал да отсъства от дома дълго, защото вече 21 години работи във военноморските сили и в „Гранична полиция”.

През последния месец обаче за първи път капитан Бонев видял толкова много мигранти, които търсейки спасение, рискуват живота си.

„Човек трудно мисли при такава ситуация при условие, че трябва да се действа бързо, защото лодките са гумени и понякога в тях има над 70 души. Заради това, че са претоварени, има възможност да потънат във всеки един момент“, заяви капитанът на „Обзор“.

В последните две извадени лодки имало общо 120 човека, но спасените били 119.

Александър Бонев заедно с колегите си на българския кораб участват в мисия „Посейдон“ на „Фронтекс“. От началото на ноември пазят по бреговете на Егейско море границата между Гърция и Турция и вече са спасили повече от 460 мигранти от морето.

Разстоянието от бреговете на Турция до сушата на Гърция е между 4 и 6 мили, обяснява капитанът. На препълнените гумени лодки им трябват около два часа да го изминат.

„Поздравявам съпругата ми, трите ми дъщери, родителите ми! Да знаят, че ще се върна!“, каза още героят от „Обзор“.