Мутри нападнаха поддръжници на Люба Кулезич пред BiT

Интервю с Георги Борисов Георгиев, председател на Гражданско сдружение „БОЕЦ”

Биволъ: Днес от ГД „БОЕЦ” организирахте събиране пред сградата на телевизия BiT, в подкрепа на журналистката Люба Кулезич, чието предаване беше свалено от ефир? Кой Ви нападна?

Георги Георгиев: Както бяхме обявили събитието във Фейсбук от 10 часа тази сутрин, събрахме се пред BiT една група от членове на ГД “БОЕЦ” и граждани. Бяхме любезно приети във фоайето на телевизията, имаше репортер и оператор, които отразиха нашето присъствие. Обяснихме повода да сме там – неприятният случай със свалянето на Люба Кулезич от ефир и изразихме негативно отношение за начина, по който това е станало. Ние се борим за свободата на словото. Връчихме на телевизията документ, озаглавен „ГЛАС”, в който излагаме опасенията си за налагането на цензура, за зависимости, за натиск. Всичко мина нормално.

Къде и кога Ви нападнаха? Кой Ви нападна?

Излизайки от сградата на телевизия BiT, на самия вход, гадни мутри ни нападнаха. Носеха по една чанта с яйца и започнаха да ни замерят. Заляха ни с яйца. Следи за това има по цялата сграда.

Лицата им виждаха ли се? Маскирани ли бяха?

Бяха с качулки и с шапки. Нагло, брутално, агресивно и тенденциозно нападение.

Сигнализирахте ли органите на МВР?

Пред сградата имаше патрулка с дежурни полицаи. Те се спуснаха след нападателите, но не успяха да ги настигнат. Там има камери. Записите трябва да се прегледат, лицата да се установят и хулиганската проява да бъде санкционирана според закона.

Не за първи път ви нападат, нали?

Преди 2 седмици „БОЕЦ” подкрепи пред сградата на Софийски районен съд проф. Велислав Минеков във връзка с делото, което Вежди Рашидов му заведе (Вежди Рашидов е бивш министър на културата и настоящ депутат от управляващата партия ГЕРБ – бел.р.). Тогава отново бяхме нападнати. Три жени, членове на нашето гражданско сдружение, бяха замеряни от мутри с яйца и домати. Пред сградата на Българския съд!

Успяхте ли да ги разпознаете, едни и същи ли са мутрите от днес и тези от преди две седмици?

Не можеш да ги различиш, но това са същият тип брутални, нагли, едри фитнес-мутри. Сигурни сме, че двете нападения са свързани. Това са слугите на Пеевски. Почеркът е един.

Правиш ли връзка между свалянето на предаването на Люба Кулезич и гостите, които са били поканени в него, разследването на Биволъ за ОПГ, която подготвя убийството на издател от Враца, и включването на директора на Биволъ Асен Йорданов в предното тв издание, където той говори за контрабанден канал на ДС към Близкия Изток и джихадистите?

Нападението над нас е свързано с категоричната ни позиция – предаването на Кулезич да бъде върнато в ефир. Именно в сваленото предаване, точно преди излъчване, предстоеше да бъде засегнато разследването на Биволъ – че ОПГ-то от Враца има чадър от най-високо ниво. Реакцията на телевизията не разсейва съмненията, че всичко е свързано. Налице е 4-дневна тишина от въпросната медия BiT.

От едно и също място ли идва атаката срещу Люба Кулезич и нападението над Вас днес, след като се обявявате в нейна защита?

Допускам, че поръчката идва от един общ център. Същият център, който разтваря чадъра над врачанските мутри и ченгета. Това е същият център, който може би отстрани и Кулезич от ефир и подлага „БОЕЦ”, а и Биволъ, и други колеги и журналисти на всевъзможни репресии и атаки, дори и преки физически – ревизии, проверки, призовки, образуване на поръчкови дела…

Кой е този център, за който говориш?

Аз в прав текст мога да кажа, че всички удари идват от центъра „Борисов-Пеевски”. В опит да ни затворят устата, да ни сплашат, заради нашите действия срещу мафията.

Допускаш ли, че интензитетът на отстрелванията е следствие от предстоящото европредседателство? Да се демонстрира спокойствие, стабилитет в държавата, да се заглуши критичната маса, медии, журналисти? Дали не иска властта да внуши на Европа и света, че всички в България я харесват и тук няма проблеми?

Абсолютно! Има спусната директива лично от Борисов, цитирам – „всички тези да бъдат отстранени”. Отстраняването е по много начини – уволнения, омаскаряване, институционално мачкане. Тези хора, които управляващите определят като заплаха за себе си, трябва бъдат неутрализирани. Властимащите искат да си осигурят 6-месечно спокойствие по време на европредседателството. Агресията им обаче ескалира – блокиране на профили в социалните мрежи, сваляне на журналисти от ефир… Правя пряка връзка между свалянето на Кулезич от ефир и включването преди това в нейното предаване на журналистите Асен Йорданов и Мирослав Иванов. Асен Йорданов директно посочи връзките на контрабандния износ на цигари от „Булгартабак“, разбирай Пеевски и Борисов, с джихадистки организации, които се финансират именно от тези схеми. Това беше казано в ефир, от студиото на Люба Кулезич, и лично аз считам, че може да се направи връзка със свалянето на предаването й. Включително и с реакцията от днес – по поръчка да ни нападнат с яйца пред сградата на телевизия BiT.

Разговора води Стоян Тончев

Биволъ

Снимка на Georgi Borisov Georgiev.

Снимка на Georgi Borisov Georgiev.