Освободиха 14 моряци от кокаиновия кораб

След 5 години по затворите членовете на екипажа на „Свети Никола“ трябва да си потърсят правата, каза адвокат Владимир Владимиров

Част от българските моряци, задържани за трафик на три тона кокаин в Испания през лятото на 2012 година, са освободени, съобщи Би Ай Ти.

През август 2012 година след абордаж на испанската полиция на кораба “Св. Николай”, плаващ под български флаг, бяха арестувани 20 български моряци. Полицията в Испания тогава нарече операцията „мащабен удар срещу трафика на дрога и организираната престъпност, които се опитвали да достигнат до Испания“.

На 6 ноември тази година обаче, след 5 години по арестите, Касационният наказателен съд в Испания е освободил 14 от българските моряци, съобщи адвокат Владимир Владимиров, защитник на част от екипажа.

„До това решение се стигна, след като екипажът беше осъден, ние пледирахме, че не може целият корабен екипаж да е извършител на подобно тежко престъпление. За виновни са определени 6 души, другите 14 души от екипажа са освободени и трябва да потърсят правата са след 5 години по затворите. От наша страна нямаше дело срещу моряците, само срещу собственика на кораба“, заяви адвокатът.

Шестима българи обаче са осъдени от Касационният наказателен съд на Испания. Сред тях са капитанът на кораба Иван Станчев и двамата му помощници, главният механик и старши помощник-капитанът, съобщава БНТ. Осъден е и един от моряците, който е оказал съдействие на разследващите. Наложена им е глоба от 450 милиона евро.