Рибарите на бунт, обявиха държавата за гробар

ИАРА им отнема лицензите, защото не са попълвали рибарските дневници, а задължението за това е отпаднало преди две години

Стотици рибари от Бургаско протестират. Те са готови да блокират пътища заради отнемането на лицензите им за риболов.

Бургаските риболовци се заканиха да бойкотират Никулден и обвиниха държавата, че погребва дребния риболов. Близо 200 от рибарите в областта са получили заповеди от Агенцията по рибарство и аквакултури за отнемане на лицензите им. Пред камерата на бТВ Кольо Върбанов разкри каква е далаверата за държавните служители. Според него, лицензите се отнемат масово от рибарите от Южното Черноморие, за да се дават на колегите им от севера.

„Всичко се прави под масата. Отнемат ни ги, за да ги дадат на варненските рибари. За лодка с с мощност от една конска сила се плаща 100 лева. Моята е 30 коня, т.е. 3000 лева струва лицензът и с таксата за тонаж, която е 1000 лева, плащам 4000. Като ми продадат лиценза, ще вземат толкова пари“, обясни Върбанов.

Всъщност се оказа, че заради абсурден казус, той дори няма лиценз.

Отнели му го преди три години. Рибарят обаче спечелил битката в съд, но бюрократите се забавили с връщането. Сега отказват да му го издадат, защото не бил попълвал декларации и нямал корабен дневник. А как да имам, като нямам риболовен билет, пита Кольо Върбанов. Не мога да ги попълвам, ако нямам лиценз, каза той пред камерата на Нова телевизия.

„В Китен 80% от рибарските разрешителни са отнети. Това става заради некомпетентността на служителите от ИАРА. Затова ще искаме и оставки“, каза пък Атанас Петров.

Оказва се, че служителите на ИАРА са били длъжни да предупредят рибарите, че ще им отнемат лицензите, но не са го направили. Това е основание съдът да отмени заповедите за отнемане на лицензите.

Според директора на ИАРА Галин Николов обаче, е спазена процедурата в закона. Той обясни, че България има ограничен риболовен капацитет и за да има лицензи за нови кораби и лодки, трябва да бъдат отнети съществуващите.

„Отнемаме от хора, на които не им е нужно и даваме на тези, на които е”, призна той.

Според рибарите, дневникът е само една статистика, която според Закона за рибарство и аквакултури дори вече не е задължително да се попълва. Проблемът обаче е в некомпетентността на служителите на ИАРА. За „капитани“ на риболовни кораби до 10 метра риболовните дневници са отпаднали, но в стремежа си да погребат рибарството, държаните чиновници са побързали неправомерно да ми вземат лицензите. Затова рибарите в Деня на Бургас ще си сложат черни лентички. Опечалени са от това, че държавата ни се е превърнала в гробар.