Paradise Papers : 7 млрд. евро данъци спестени в офшорки

Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала милиони в офшорки, разкри Би Би Си.
Британската медия се позовава на отчети на Paradise Papers („Перъдайс пейпърс“), разпространени от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), базиран във Вашингтон. През периода 2004-2005 години парите са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

Монарси и президенти, политици, големи компании, световни звезди от спорта и шоубизнеса масово крият богатствата си в сметки в офшорни зони. Това разкри мащабно журналистическо разследване върху документи от 2 посреднически фирми и регистри на 19 данъчни убежища. Разследването е дело на световни медии от Консорциума на разследващите журналисти.

Журналистическо разследване открило, че Херцогството на Ланкастър е инвестирало 13 милиона долара във фондове на Каймановите острови и Бермуда. Именно то се разпореждало със средствата на Елизабет Втора, които наброявали 500 милиона паунда.

Няколко европейски медии, сред които „Зюддойче цайтунг“, „Гардиън“ и Би Би Си, едновременно публикуваха извадки от 13.4 милиона файла с общ обем от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 журналисти от 67 държави.

Две руски институции, свързани с президента Владимир Путин, са направили значителни инвестиции в „Туитър“ и „Фейсбук“ чрез посредничеството на бизнес съдружник на Джаред Къшнър – зет и съветник на американския държавен глава Доналд Тръмп. Инвестициите в двете технологични компании са направени чрез руския магнат Юрий Милнер, който има дял във фирма, на която Къшнър е съсобственик. Наскоро „Фейсбук“ и „Туитър“ свидетелстваха пред американския Конгрес в разследването за руската намеса в изборите миналата година. Те не са били наясно, че финансирането на инвестициите идва от държавната руска банка ВТБ и от петролната компания „Газпром“.

В ЕС ще се обсъжда предложение за създаване на черен списък на световните данъчни убежища.

Интересно дали ще изскочат сведения за короновалите се особи в БГ като #КОЙ и Доги и ББ.

Свободен автор – Философът