Бургазлии излязоха на протест срещу незаконна кариера, гневни са и на кмета

Шефът на общинското предприятие „Благоустройствени строежи“ ЕООД Иван Апостолов наглее, оправда се, че спрели да добиват инертни материали, а взривявали само добитите

Гневни бургазлии излязоха на протест срещу взривовете в квартал Банево. За да заглуши протеста обаче фирмата, която стопанисва незаконната кариера, си спретна контрапротест. Десетки служители на общинското предприятие „Благоустройствени строежи“ ЕООД барабар с шефа си им препречиха пътя. Някои размахваха плакати с надпис „Искаме работа“. Това обаче не разколеба протестиращите. Те едва не линчуваха управителя на общинската фирма Иван Апостолов пред камерата на Нова телевизия, когато той намекна, че нямали нищо общо с Банево, но протестирали уж от името на хората в квартала.

От 2015 г. до момента взривовете не са спрели, а добивната дейност уж е забранена. Хората се оплакват и от шум, и от замърсяване заради честото преминаване на камиони.

Протестиращите показаха писмо от Министерството на енергетиката, от което става ясно, че няма издадена концесия за кариерата. Въпреки това взривовете продължават.

„Асфалтовата база ме притеснява заради метановите бутилки. Трябва да станем второ Хитрино ли, за да се вземат мерки?“, попита един от протестиращите.

Други пък се оплакаха, че къщите им се напукали заради взривовете.

Апостолов с неохота призна, че „Благоустройствени строежи“ ЕООД няма право да добива инертни материали и се омота съвсем, като се опита да обясни, че нямало нарушение, взривявали само добитите вече скални късове. Протестиращите веднага го контрираха, като заявиха, че от кариерата излизат по 50 камиона на ден. Ясно е, че дейността продължава.

Протестиращите са гневни и на кмета, и на областния управител, и на Цацаратурата, защото позволяват на една общинска фирма да върти незаконно бизнес с подземното богатство, което уж е държавна собственост. Докога ще подкрепят тази незаконна дейност, питат хората в Банево.