Доц. д-р Сергей Торбатов: Строителство върху Яворовите скали е кощунство

„В подножието на Яворовите скали се намира единственият запазен понастоящем археологически паметник на територията на Стария град на Поморие – фрагмент от южната крепостна стена на късносредновековния Анхиало (XIII – XV век)“

Инвестиционно предложение на сайта на Община Поморие разтресе предколедно гражданите на черноморския град. В ход е бетонирането на емблематичните Яворови скали и построяването на хотелски мастодонт на брега на морето. Строежът предвижда многоетажна сграда, бетониране на брега и закриване на неповторимата панорама, вдъхновявала преди повече от 100 г. най-големия български поет Пейо Яворов. Инвестиционното намерение ще осакати непоправимо и целия природен ансамбъл на брега на морето.

Схемата между поморийския кмет на ГЕРБ Иван Алексиев и бизнесмените Аргир Христофоров и Симеон Бойчев – „общински имоти срещу подкрепа на кметските избори”, бе разкрита първо от Биволъ още в началото на 2016 г. Тогава алармирахме, че Алексиев подпечата смъртната присъда на легендарното място в полза на частни бизнес-интереси, а сделката за продажбата на общинския имот на фирма „АРСИ ХРИСТОФОРОВ И БОЙЧЕВ” ООД е грижливо подготвяна през годините от дъщерята на единия от съдружниците и настоящ общински съветник – Катя Христофорова. /виж тук/

Със заповед на кмета Иван Алексиев, парцелът, където се намира ресторант„Перла”,  е отреден за „курортен хотел, почивен дом“, пише Биволъ.

Още по темата: Започва бетонирането на Яворовите скали в Поморие 

С остра позиция излезе и доц. д-р Сергей Торбатов от Национален археологически институт с музей – БАН.  Той определи предстоящото бетониране на Яворовите скали като „незаконосъобразно“, „кощунство“ и „срам за идните поколения“.

Ето и пълния текст на археолога:

В подножието на Яворовите скали се намира единственият запазен понастоящем археологически паметник на територията на Стария град на Поморие – фрагмент от южната крепостна стена на късносредновековния Анхиало (XIII – XV век). Паметникът е с изключително висока културно-историческа стойност и информация за него (вкл. и снимков материал) се съдържа практически във всички научни публикации, свързани с миналото на Поморие.
Всякакво ново строителство в района на Яворовите скали неизбежно би довело до унищожаване на все още съхраненото от славното минало на достолепния древен град Анхиало. Освен че е напълно незаконосъобразно, това би било кощунство спрямо гражданството на Поморие и основание за срам пред идните поколения!

(доц. д-р Сергей Торбатов, НАИМ – БАН)