За далаверата с Пирин и втория лифт на Банско

Много шум, но някой може да не е разбрал всичко – с думи прости – каква точно е далаверата с Пирин, извън екологичните проблеми?

Собственик на съоръженията на Пирин е фирма, свързана с Първа инвестиционна банка. Тя иска да строи нов лифт, защото Банско е презастроено с хотели, повечето с кредити от същата Първа инвестиционна, които на практика й принадлежат, защото не могат да се изплатят. Същевременно на Витоша съоръженията са на същата фирма. И тя не иска да ги ремонтира, спрени са няколко лифта и влека. За да могат софиянци да ходят на Банско и да изплащат хотелите на банката. И в подкрепа на това общината на Фандъкова спря автобуса до Златните мостове, където има други 2-3 влека, които не са собственост на същата фирма. До там се отива само с коли, което в събота и неделя е забранено. Тотален натиск да се изпрати всичкото скиор на Банско. С още един лифт и прочие. И после ще построят още хотели и ще искат и трети лифт.

Местните си мислят, че ще забогатеят и това е добре за тях. Само че те ще останат обслужващ персонал. Не може всеки банскалия да има собствен ресторант. Идват и правят ресторанти хора отдалеч, с пари, дори обслужващ персонал си водят.

Иван Бакалов