Напрежение след потопа в Бургаско, пострадалите събират подписка

Хората се страхуват при всеки паднал дъжд, защото държавният участък на дерето в Ливада не е почистван от години и продължава да се пълни с вода

Напрежение назрява в пострадалите от потопа села в Бургаско. Въпреки помощта хората в село Ливада не могат да посрещнат спокойно празниците, защото се страхуват при всеки паднал дъжд, тъй като държавният участък на дерето не е почистван от години и продължава да се пълни с вода, съобщава бТВ. Там се образува тапа, а най-близката къща е на около 200 метра.

Затова жителите събират подписка, с която искат държавата да разшири и почисти опасните дерета. Финансовото министерство обаче е отказало поисканата сума, обясниха от Областната управа.

След празниците трябва да бъде направен оглед и на по-малко пострадалите къщи, на които също ще бъде помогнато с ремонт.

Два месеца след наводнението 19 от къщите в община Камено са възстановени с пари от дарителската кампания на БЧК, подкрепена от bTV.

Стаите в къщата на Марийка Стойкова, която бе сред най-засегнатите след потопа, са измазани и са с нова настилка. Водата там е стигнала нива над метър и половина. Дупката в тавана, през която в кошмарната нощ синът е спасил баща си, обаче стои.

Направихме я дори по-широка. Ще има тук капандура, за да можем да излизаме, ако пак се наложи“, добавя Марийка.

Хората в Ливада се радват на поправените си къщи, но треперят при всеки дъжд.

През новите прозорци Мара Стефанова с ужас гледа към калното дере. Тя не смее да пренесе покъщнината си в ремонтираните стаи. Страх ме е, защото няколко пъти хвърляхме всичко, добавя жената.