Предпредседателски: „Кланът“ на европредседателя – мирис на тютюн и черни пари

 Според думите на банкера Цветан Василев в интервю дадено за проекта KTBFiles са два клана, на Делян Пеевски и на Бойко Борисов, които като две мафиотски фамилии са си поделили най-доходоносните сектори на икономиката чрез приватизация и обществени поръчки.

Е, ако в тези думи се разпознава българският европредседател и еврочиновниците си траят е  направо европейско и много демократично …

Нали си спомняте, че журналистите от „Биволъ“ изпратиха петиция до Европейския парламент за изслушване по казуса „Буда“ ?!

Текст на петицията 1776/2012 г. https://bivol.bg/media/Borisovgate-PETI-EN-anon.pdf

„С уважение и надежда, че Европейските институции ще застанат на страната на гражданите, ще защитят обществения интерес и ще преодолеят омертата между българските публични институции, тайните служби и организираната престъпност.“

Мдаа …

За Мафията „Булгартабак“ с документи и факти

„Защо да вярваме на Цветан Василев, а не на другата страна?“ – попита вицепремиерът и шеф на МВР Румяна Бъчварова в телевизионна изява на 12 септември 2016 г.

„Другата страна“ според думите на банкера Цветан Василев в интервю дадено за проекта KTBFiles са два клана, на Делян Пеевски и на Бойко Борисов, които като две мафиотски фамилии са си поделили най-доходоносните сектори на икономиката чрез приватизация и обществени поръчки.

Бъчварова не уточни от кой клан е тя самата, но стана ясно, че брани „другата страна“ ангро. В същото време е категорично ясно, че българските институции разполагат с информация, за да потвърдят или отхвърлят твърденията на Василев, но не предприемат нищо.

В интервюто на бившия финансов донор на Делян Пеевски става дума и за общ бизнес между клана „Пеевски“ и клана „Борисов“. Той е материализиран в приватизацията на „Булгартабак“. По тази конкретна тема преди повече от година Биволъ публикува серия от разследвания, които и преди и днес всички се страхуват да цитират.

Мафията „Булгартабак“ I Част 1: Приватизация „под прикритие“ – уникален документ разкрива тъмната страна на сделката за тютюневия холдинг, Август 1, 2015

Мафията „Булгартабак“ II Пътят на „черните пари“: От Виена до Персийския залив, Август 12, 2015

Дистрибуторите на „Булгартабак“ в Близкия изток са извън закона. Агенция „Митници“ предупреди Булгартабак, че схемата е разкрита. Делян Пеевски панически се опитва да се разграничи от контрабандата.

Защо никой не цитира тези публикации? Защото в тях се демонстрира с документи как най-големият производител и износител на цигари на Балканите е осъществявал незаконна контрабанда към Близкия изток през кюрдски посредник още като държавно предприятие (виж тук), как е приватизиран с измама зад гърба на държавата (виж тук) и как е препродаден тайно с пари, чийто произход е неясен, но най-вероятно идват от същата тази контрабанда (виж тук), която финансира терористични организации (виж тук). И защото се твърди, че тези противоправни деяния отговорност носят сенчестите собственици на „Булгартабак“, които и да са те.

Всичко това днес се твърди открито от човек, участвал непосредствено в процесите около „Булгартабак“. Ако тези твърдения се свържат с документите, обнародвани от Биволъ, нещата стават сериозни и не вече не може да се говори за „дума срещу дума“. Факт е, че институциите са разполагали и разполагат с всички необходими документи и факти, за да започнат разследване и да разкрият кои са лицата, стоящи зад тези престъпни схеми. Във всяко едно от нашите разследвания ние посочваме, че те не го правят и задаваме въпроса защо не го правят?

Изследвахме също така и най-скандалната част от твърденията, публикувани през още през февруари 2015 г. в блога на журналиста Мирослав Иванов. Според тях дялове от капитала на Булгартабак са получени от офшорки свързани с Бойко Борисов, Ахмед Доган и Александър Сталийски. Успяхме да докажем, че всички споменати в схемите нарисувани от  адв. Александър Ангелов фондации и офшорни фирми съществуват реално и са били регистрирани месец-два преди приватизацията на холдинга през есента на 2012 г. За съжаление без съдействието на правоохранителните структури няма как да се докаже черно на бяло кои лица са икономически правоимащи в тези фондации и фирми. Също така за съжаление, такива данни не са изтекли в „Панамските документи“. Засега.

Банкерът Цветан Василев твърди, че разполага с такива документи. Вярваме му не защото той има интерес като страна, а защото съществуват документите, които вече сме публикували, а също така са налице други данни, които са укривани старателно от институциите. Данните за фирмите, които изнасят цигарите на Булгартабак се държат от „Агенция Митници“, но тя отказва да ги даде. За тях водим дело по ЗДОИ. Комисията за защита на конкуренцията от години крие едно физическо лице, което се явява краен собственик на дубайската офшорка, притежаваща „Булгартабак“.  Ще я питаме пак кое е това физическо лице, за да видим дали новото ръководство ще го скрие като старото.

Ето защо не става дума за това дали да вярваме на нещо казано от някого, а да се проверят всички твърдения от всички компетентни институции у нас и в чужбина. Лесно е. Но не се прави. Едно от обясненията защо не се прави е изложено в информацията, изпратена на американското посолство, която Биволъ публикува през юли 2015:

Делян Пеевски предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012 и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Георгов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана.

Отново и отново се връщаме към въпросите, които формулирахме тогава, публикувайки това писмо и на които отговорихме частично в серията от разследвания обявени за тема „табу“ от всички медии.

– Как и КОЙ е финансирал сделката за изкупуването на “Булгартабак Холдинг”?

– Кога Прокуратурата в България ще започне да проверява подозренията за участие на Делян Пеевски в придобиването на Булгартабак?

– Бил ли е източен Булгартабак чрез своите бизнес представители, чрез схеми основаващи се на компании  регистрирани в зони, прикриващи действителните собственици?

– Ще разследва ли Прокуратурата фирма “Далия Трейдинг Лтд.”, чиято собственост се приписва на Делян Пеевски?

– Ще провери ли Прокуратурата информацията, че една от компаниите притежаващи “Булгартабак Холдинг” е собственост на майката на Пеевски, Ирена Кръстева?

И накрая стигаме до основния въпрос за най-пазената тайна през последните десетилетия в България – КОИ са личностите, които се крият зад тези три офшорни компании – съсобственици в “Булгартабак”?

Авантаж по източник : https://bivol.bg/bulgartabak-mafia-4.html