Сепаратистите печелят вота в Каталуния, Испания се разпада?

Народът не е собственост на онези, които са заграбили централната власт и той трябва да каже дали иска да излезе от кралството, коментира Ради Чухлев

Каталунските сепаратисти запазват мнозинство в регионалния парламент, съобщиха световните агенции.

Изборите за регионален парламент на Каталуния, които се проведоха днес, са изключително оспорвани, информира бТВ.

Първите резултати сочат, че сепаратистката „Каталунска републиканска левица“ (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC–CatSí) и формацията „Граждани“ (Ciudadanos, Cs), подкрепяща единството на Испания, са с почти еднакви шансове за победа.

Първото и второто място постоянно се променят в класирането и до момента не се знае кой води, съобщи специалният пратеник на бТВ Рада Домусчиева.

Прогнозите обаче са, че дори и да спечели партията „Граждани“, партиите, които се борят за независимост ще може да направят коалиция и да формират мнозинство в новия парламент, добави тя.

Окончателните резултати се очаква да станат ясни след полунощ.

Народът на Каталуния трябва да каже какво иска – излизане или оставане в състава на Испания! Време е, понятието „държава“ да си промени лексикалното значение, коментира Ради Чухлев във Фейсбук. „Народът не е собственост на онези, които са заграбили централната власт. Народът е суверен“, добавя бунтарят от Поморие.