Страх тресе собствениците на траурни агенции в Бургас

Палят катафалките им за отмъщение, потърпевшите се разграничиха от Митьо Очите

Рекет, палежи на коли и страх е завладял собствениците на траурни агенции в Бургас. Две катафалки изгоряха за няколко месеца. Това е равносметката в доходоносния бизнес край морето, съобщава Нова телевизия.

Последният инцидент е от 8 декември, а собственичката на запалената катафалка назовава с име човека, който смята, че стои зад палежа.

На 8 декември около 4 часа сутринта пред блок в к-с „Славейков“ е запалена с коктейл „Молотов” служебната кола на една от погребалните агенции в Бургас. Собственичката й е в бранша от дълги години.

„Не се съмнявам, аз съм сигурна 100% кои са запалили автомобила, катафалката – Иван Благоев Пишиев, Владислав Благоев Пишиев. Това са двама братя”, заяви Румяна Черзекова пред репортера Цеца Алексова.

Иван е задържан от полицията за няколко часа. Младият мъж, който е с криминално минало, обяснил, че няма нищо общо с инцидента. Румяна обаче си спомня, че Иван бил „доведен” във фирмата й от мъж, който тогава дирижирал бизнеса в града. Той работел като траурен агент, а след време станал близък с дъщерята на Румяна. Имали проблеми, за които подали сигнали в полицията.

„Идеята да може да застане в моята фирма и да ме малтретира, да ме рекетира и така нататък”, казва Румяна Черкезова.

Години след края на трудната връзка дъщеря й решава да говори.

„Това е отмъщение, това е отмъщение и към семейството, и в бранша.Това е отмъщението на Иван Благоев Пишиев. Просто 100% съм сигурна, защото ние нямаме други врагове. Да, аз имах дългогодишна връзка с този човек и знам какво ми е казвал през тези години. Знам и като се оставихме как продължи да ни малтретира и възмутена съм, потресена съм“, каза дъщерята на Румяна – Радина Мъглова.

„В началото се страхувах много, имам една подадена жалба в 4-то районно управление – Бургас. Много се страхувах за себе си, за живота си, за живота на хората около мен и в един момент вече ми писна да се крия и да се страхувам“, добавя тя.

Румяна не е единствената потърпевша в бранша. През август са подпалени колата и офиса на друга траурна агенция. Собственичката също посочва като извършители братя Пишиеви.

„Поръчителите са също тези двама братя – Пишиеви-Иван и Владислав. Отишли са при един посредник, той е известен на полицаите и са му платили да запалят катафалката и офиса”, твърди Стефка Димитрова, която е собственик голяма траурна агенция в Бургас.

Полицията работи по случая от миналата седмица. Разследва се и версията за умишлен палеж.

Според работещите в бранша война между петте частни фирма и общинската няма. Палежите обаче били сигнал за друго.

„Искам да кажа, че това е един стар прийом на въпросните лица, които споменаваха досега, за да разчистват пътя на пазара за този вид дейност. Абсолютно категорично заявявам, че война между погребалните агенции няма. Много често, когато стане въпрос за такава война между фирмите, погребалните намесват Митьо Очите. Искам да кажа също категорично – нищо общо няма този човек с погребалните агенции”, заяви Стефка Димитрова.