Цацаратурата нищи „Бyлгapтaбaĸ“ след излагацията с „Янева гейт“

 Уплашени са, защото въпреки дебелокожието си усещат тътена на народния гняв, коментира Румяна Ченалова

Цацаратypaтa зaпoчвa пpoвepĸa пo дoĸлaдa нa тypcĸитe cлyжби, пocoчил „Бyлгapтaбaĸ“ ĸaтo изтoчниĸ нa ĸoнтpaбaндa. Цацаров ще проверява кой е автора на доклада, изпратен до Интерпол и целта му също като със записите, известни като „Янева гейт“, които уличаваха лично него в престъпление, сподели във Фейсбук бившата съдийка Румяна Ченалова.

„Образува се досъдебно производство за изясняване кой е направил записите, а не съдържанието им. Не е предвиден съдебен контрол на тези правомощия на прокуратурата, които им позволяват да образуват дела за каквото и срещу когото решат и „да разследват“ колкото си поискат“, коментира бившата съдийка.

„След като в Конституцията беше отменен текста, предвиждащ предсрочно прекратяване мандата на Главния прокурор, се създаде възможност за ненаказуемост и свръх правомощия на прокуратурата, които при недобросъвестност служат за контрол и репресии. Цацаров е неопровержимото доказателство за това! Ето защо мястото на прокуратурата не е в съдебната власт! Тя е страна в наказателното производство, но и всички нейни актове трябва да подлежат на съдебен контрол“, добавя Ченалова.

„Вместо това чрез прокурорската колегия във ВСС прокуратурата, чрез решенията на Пленума на ВСС решава съдбата на останалите магистрати. Ето как законите, сътворени от нашите „избраници“/ 90% от които не разбират и не искат да разберат за какво гласуват/, създават правилата по които живеем. ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ НИЕ ОВЛАСТЯВАМЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГИ ТЪРПИМ КОГАТО РЕШЕНИЯТА И ДЕЙСТВИЯТА ИМ СА ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НИ -НАЦИОНАЛНИ И ОБЩОЧОВЕШКИ!ТЕ ВЕЧЕ СА УПЛАШЕНИ -ЗАЩОТО ИМА ЗА КАКВО ДА ОТГОВАРЯТ И КАКВО ДА ГУБЯТ!“, коментира бившата съдийка.

„Уплашени са, защото въпреки дебелокожието си усещат тътена на народния гняв, защото има сигнали, че и международната общност в различни формати прекрачва границите на дипломацията и показва отношение към морала и престъпните им действия. Правят грешки, ревизират решенията, огъват се пред обществения натиск. Няма да им помогне и европредседателството, на което толкова разчитат“, добавя Ченалова.

„Така че… нека вярваме повече в т.ч и в себе си и никога да не се предаваме. Българската душа е търпелива, но и безкомпромисна към всеки, подиграл се с чест и достойнство, посегнал на свободата и справедливостта. Аз вярвам в българския дух и мисля че се пробужда… бавно, трудно, но неумолимо!“, коментира Румяна Ченалова.