Център „Алеф” стартира образователни срещи с ученици в Бургас

Темите за различните религиозни общности и формирането на единно  общество са застъпени в учебните програми

Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф стартира поредица от  образователни срещи с ученици от различни класове в бургаски училища. Целта на срещите е децата и младежите да бъдат запознати по интересен интерактивен начин с историята, културата и религията на евреите, как са се появили те по нашите земи, с общите корени и връзката между българи и евреи през вековете.  Темите са застъпени в учебната програма за 5 и 7 клас. В извънучилищна среда по неформален, интересен и лесно достъпен начин, децата ще разширят знанията си по история, краезнание, ще научат повече за моралните принципи, толерантността  и за достойните прояви на гражданското общество в България.

В средата на декември в бившата бургаска синагога, днес художествена галерия, ще бъдат проведени няколко от планираните образователни срещи, в които ще се включат близо 100 деца. Учениците от 5 клас на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”  ще научат повече за религията, обредите и културата на древните евреи,  как и защо те са населили нашите земи, кога и как хората, изповядащи различна вяра, се превръщат в общност.  Децата ще разберат, че българи и евреи всъщност отдавна са една общност, обвързани чрез приятелство и съседство.

През декември ще бъде и срещата със седмокласници от СУ „Св.Св.Кирил и Методий”, участници в исторически клуб в училището. Съобразено с учебната им програма, те ще бъдат запознати с интересни и малко популярни факти от новата история на България, ще станат съпричастни към  уроците, които тя ни дава. Темата за спасението на българските евреи от Холокоста ще бъде разгледана и чрез летописа на родното място. Учениците ще научат и за трагичната съдба и унищожение на близо 12 хиляди евреи от Вардарска Македония и Беломорието.

Център Алеф си е поставил за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между двата народа през хилядолетията, да показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е жива и превръща България в  модерен и отворен свят. Организацията ни ще продължи образователните срещи с ученици в Бургас, защото това е един от начините да  отговорим на надигащите се в последно време ксенофобски и антисемитски настроения в страната, сподели Алберта Алкалай, председател на Център Алеф.