Историята на бургаските пазари и търговия е запечатана в документална книга

Книгата „138 години пазари Бургаски регион“ е  плод на съвместните усилия на общинското дружество „Бургаски пазари“ и историците от РИМ Бургас.

„С този труд поставяме паметен знак в развитието на бургаските пазари и вярваме, че когато нашите наследници разгръщат страниците й, тя ще им напомня за дългия, но верен път, по който са вървели нашите предшественици. Съвремието доказа, че това е пътят на Бургас вече повече от 2 хилядолетия.“ – подчерта управителят на дружеството Живко Панайотов.

Инж. Живко Панайотов, управител на "Бургаски пазари" ЕООД
Инж. Живко Панайотов, управител на „Бургаски пазари“ ЕООД

Книгата се издава от Община Бургас и „Бургаски пазари“ ЕООД по идея на управителя на дружеството инж. Живко Панайотов. Съставител е директорът на РИМ – Бургас Милен Николов, а автори на по-голяма част от материалите са специалистите от Историческия музей – Яна Иванова, Иванка Делева и Владимир Анигностов. Дизайнът и предпечатът са дело на Цветана Илева.

Книгата „138 години пазари – Бургаски регион“ е ново документално издание, което представя как се е развивала търговията на това място. То проследява търговията и пазарите преди Освобождението. В специален раздел е обособен за възникването и развитието на търговските пазари и пазарните отношения в Бургас през периода 1878-1944 година.

В третата глава авторите акцентират върху дейността на бургаските пазари в периода 1944 – 1989 г. Последната част е посветена на развитието на стопанството след 1989 година.

На премиерата на книгата авторите, предимно от Регионалния исторически музей в Бургас и Държавния архив, разказаха интересни истории и факти, на които са се натъкнали по време на работата си по подготовката на съдържанието. Луксозното издание в 112 страници с над 70 архивни снимки съдържа изключително интересна фактология, илюстрираща духа на някогашния Бургас и хората, които са го населявали.

„Книгата е ценна с това, че показва историята и дългия път на развитие на бургаските пазари, и по любопитен начин, чрез архивни снимки и текстове, може да се проследи и част от историята на града“, заяви при представянето на труда кметът на Бургас Димитър Николов.