Бургазлия, спасил 74-годишен съсед от калният потоп, е герой на годината

 Не съм герой, повтаря Николай Танев, но хората в Равнец знаят как с риск за живота си младият мъж е носил на гърба си трудноподвижния Кольо Луков

38-годишният Николай Танев, който спаси от калния потоп трудноподвижен мъж в Равнец, заслужава да бъде обявен за герой на годината. В рубриката „Седмицата на Коледния дух“ по бТВ младият бургалия разказа как е влязъл в дома на 74-годишния си съсед Кольо Луков и е успял да го измъкне от водния капан. На въпроса дали се чувства герой обаче отговаря с „Не“.

В трагичната нощ хората са изненадани в съня си. Цяла нощ изгребват придошлата вода от потопените си къщи. Някъде калният потоп стига метър и половина. Местните обаче ще запомнят наводнението и с една добра история – как 38-годишният Николай спаси от удавяне трудноподвижния Кольо.

Въпреки шока, младият бургазлия се сеща, че възрастният му съсед е трудноподвижен, а спи в приземния етаж, вече залят от водата. Влезе и го спаси, на гръб го е носил доста време, разказват местните.

По щастливо стечение на обстоятелствата бях ходил да се гмуркам и багажът ми беше тук, в Равнец. Облякох неопрена и успях да стигна, споделя Николай.

„Кметът беше успял да разбие външната врата, но водата беше много висока и студена. Възрастен човек не можеш да го оставиш да стои в тази вода, защото ще премръзне за един час, ще получи хипотермия и ще си отиде. Най-голямото ми притеснение беше да не го изтърва“, разказва Николай.

Според него човек е готов на саможертва във всеки момент от живота си.