2017-та – годината на ГРОБ-арите, на суджуците и баджанаците

Имаше оставки, блокади по границите, политически сблъсъци, съдебни процеси в политиката

2017-та бе годината на ГРОБ-арите, на суджуците и баджанаците. Отива си скандално.
Годината беше богата на политически скандали. Имаше оставки, блокади по границите, политически сблъсъци, съдебни процеси в политиката. Имаше заявки за много справедливост, но видяхме малко, припомня Калина Влайкова от Нова телевизия.
В студиото на „Събуди се“ Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“ сподели, че не иска да влиза в ролята на врачка, след като водещата я пита дали ще издържи правителството, но до оставки на министри едва ли ще се стигне през 2018-та.
Психолозите съветват – гледай към бъдещето, не позволявай на миналото да те спъва. Историците казват – помни миналото, учи се от него и не повтаряй грешките му. Политиците и тази година избраха разкрачения стоеж между миналото, което никога не се разкрива, и бъдещето, което никога не настъпва. Който владее миналото, владее и бъдещето. От зората на новия си мандат управляващите решиха да действат по конспекта на Оруел – заровиха се в миналото и поведоха безкрайна война, а на врага това му хареса.
Многото антикомунистически шум не роди нищо, освен още шум. Гръмна приватизацията, а я мислехме за заглъхнала. Темата беше реанимирана чрез проект за конституционни промени. Дотук от тях – нищо.
Гръмна „Цанков камък” – и него го мислехме за заглъхнал. Темата беше реанимирана чрез сигнал в прокуратурата. Дотук от него – нищо.
И като заваляха делата – та цяла година. Дотук от тях – нищо. Дела за обида, за лъжа, клевета. Борисов срещу Нинова. Нинова срещу Борисов. Елена Йончева срещу Борисов, Валери Симеонов срещу Йончева, Делян Добрев срещу Йончева.
Така заваляха гейтовете – та цяла година. Дотук от тях – нищо. Не приеха оставката на Делян Добрев. В „Кумгейт” се оказа, че всички обичат Делян. В „Суджукгейт” Живко Мартинов нямаше такъв късмет. Кръвното на Бойко Борисов вдигна и друг депутат – Антон Тодоров. Демонстрираната увереност скоро след това увехна не заради гейт, а заради гаф в национален ефир. Негов коментар за Виктор Николаев и Ани Цолова изкараха журналистите на протест, а Антон Тодоров бе изкаран от парламента.
По гръб падна и поредният здравен министър. Причината – шуробаджанащина, поводът – телевизионно разследване. Резултатът – проф. Николай Петров е невинен. Той обаче избра да мълчи, а думите му стигнаха до публиката през чужда уста.
„Когато големите партии се бият, малките изчезват от политическата сцена, защото мобилизират електората си. Тази битка ще продължи, защото политиците от ГЕРБ и БСП имат полза от това“, коментира Славкова.
Битките ще продължат, но оставки няма да има, добави тя.
Според нея от речта на Доган за липсата на смисъл от сваляне на „Борисов III”, става ясно, че има разбирателство между ДПС и ГЕРБ, постигнато след разговори.
Дали обаче приятелската прегръдка с най-омразната за българите партия няма да задуши Бойко и ГРОБ-арите? Ако на 28 декември Обединените патриотари се разкарат от властта и коалицията с ДПС стане явна, тогава предсрочните избори ще станат неизбежни. Борисов ще може да си направи селфи с някои от брюкселските си господари в София, но веднага след като свърши европредседателството, ще бъде принуден да си подаде оставката.