4-годишният Давид от Бургас се нуждае от помощ, за да проходи

Момчето страда от Детска церебрална парализа, но се чувства добре и вече прави първите си крачки

4-годишният Давид от Бургас, който беше подпомогнат миналата година от „Българската Коледа“, се чувства добре и прави първите си крачки. Момченцето страда от Детска церебрална парализа и за да проходи, трябва редовно да посещава рехабилитационни курсове. Много е засегнат физически, каза пред камерата на БНТ майката на Давид – Ваня Дражева.

Давид е роден в началото на седмият месец след тежка бременност. Момченцето е тежало едва килограм и 270 грама. До деветия месец детето се е развивало нормално. След това обаче не проходил, дори не можел да стои изправен. Тогава родителите разбрали тежката диагноза.

Ежедневно правим рехабилитация в „Дом майка и дете“ и в къщи, добавя Ваня.

Две поредни години семейството на Давид е подпомагано от „Българската Коледа“. През февруари тази година момчето претърпяло операция и в момента се нуждае още повече от рехабилитации.

След процедура е отпаднал, но има желание да проходи, каза пък бащата на момчето – Константин Костов.

В желанието да помогнат на детето си родителите направили в дома си кът, където малкият Давид да прави гимнастика.

Със средствата, осигурени от „Българската Коледа“, миналата година детето посещавало редовно психолог и логопед, които му помагат да развие говора..

„Започва да съставя прости изречения имаме все повече нови думички. Интелектуално е съхранен, но има нужда да му се помага речево да може по-лесно да опознава социалната и битовата среда“, добавя Ваня Дражева.

Ако се развива така добре 4-годишният Давид след празниците вече ще посещава и детска градина.

Смятаме след празниците два дни да го водим там, защото той има нужда от неговата си среда и от децата, каза още Ваня.

Родителите на Давид са изключително благодарни на „Българската Коледа“, защото без средства за рехабилитация и логопед, момчето нямаше да има такъв голям напредък.