Бойко бойкотира дебатите, хърбавата опозиция се напъва да го свали

Стоян Мирчев към лейди Караянчева: „Знаете ли защо имам вяра във вас? Защото сте смела жена, за разлика от страхливеца, който се е скрил в Министерския съвет“

Премиерът Бойко Борисов нагло бойкотира дебатите по вота на недоверие към оглавяваното от него правителство, а хърбавата опозиция се напъна да го свали. Вероятността да успее е по-малка от това слепец да си попълни сам фиша за тотото и да нацели печалившата комбинация.

„Без министър-председателя няма как да започнем дебати. Да го поканим. В крайна сметка този вот на недоверие е към неговия кабинет“, призова Драгомир Стойнев от левицата в началото, съобщава bTV.

„Вотът приключи преди да е започнал. Отсъствието на Борисов е признание за корупцията. За кражбата ледников период няма“, каза пък червената лидерка Корнелия Нинова.

По това време обаче Борисов провеждал работна среща с руския посланик Анатолий Макаров. Това звучи като нелепа шега.

В пленарната зала присъстваха вицепремиерите Томислав Дончев, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, няколко министри и зам.-министри.

От БСП отново отправиха обвинения за корупция в различни сектори в здравеопазването, в обществените поръчки. Говориха за проблемите по граничната ограда и санирането. Споменаха скандалите Хасковогейт и Судужкгейт, съобщава БНТ.

Управляващите заявиха, че не приемат аргументите на опозицията, че нямат воля за борба с корупцията и посочиха, че този вот няма да мине. От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие. Мустафа Карадайъ отново разви тезата си за програма за ускорено развитие на България. От Воля отново обявиха, че ще гласуват против вота на недоверие и свалянето на правителството.

Стоян Мирчев хвърли бомбата от парламентарната трибуна, като направи опит да обясни защо харесва желязната лейди – Цвета Караянчева, след като я призова да вземе мерки, за да осигури присъствието на лидера от Банкя в залата.

„Знаете ли защо имам вяра във вас? Защото сте смела жена, за разлика от страхливеца, който се е скрил в Министерски съвет“, заяви Мирчев.

Това е първи опит на опозицията да свали кабинета „Борисов 3“. Социалистите искат оставката му заради провал в борбата срещу корупцията.

От БСП внесоха сами вота. ДПС обяви, че ще го подкрепи с гласуване, но преди това ще изложи свои мотиви. Двете партии имат общо 105 гласа, които не стигат за сваляне на правителството. Нужни са поне 121.

Гласуването ще бъде поне 24 часа след приключване на дебатите – вероятно в четвъртък сутринта. Отсега обаче е ясно, че колкото и да се напъват червените другари и аверите им от ДПС, „Борисов III“ ще остане, за да станем по-бедни, а властниците – по-корумпирани.