Съдийската колегия на ВСС осъди остро опита за натиск върху съда от бургаски журналисти

Дело е заведено и срещу журналистката и настоящ депутат от ГЕРБ Диана Саватева – за изнасяне и разпространяване в медиите на данни от информационната база на МВР

След рехавия протест на малка част от журналистите в Бургас, предимно лица, срещу които са заведени дела за обида, клевета и оповестяване на информация от базата данни на МВР, и вече осъдени на първа инстанция такива, Съдийската колегия на ВСС излезе с декларация. С нея Съдийската колегия на ВСС изразява силно безпокойство, че се правят опити за натиск върху работата на съдиите и остро осъди публичното заклеймяване на съдебните актове и омаскаряването на магистратите за постигането на определени цели.

По много интелигентен начин със своята декларация Съдийската колегия на ВСС обръща внимание на протестиращите бургаски сайтове, че законът е равен за всички и не само трябва да се съобразяват с него и да не го нарушават, като се правят внушения и охарактеризират отрицателно професионалните качества на съдии, но и като журналисти трябва да спазват етичните принципи, стандарти и добри практики, присъщи за професионалната журналистика.

В някои от публикациите на най-жълтия бургаски сайт по изключително долен, мерзски и перфиден начин, но типичен за клеветническата фекално-рекетьорска „журналистика“, се намеква, че актовете на бургаски съдия са пристрастни и продиктувани от симпатиите му към едно или друго лице, а не от закона и обективността. И това е само защото те не са в ползва на определени медии, които направиха пълни публични  самопризнания – че обслужват властта в държавата и са неин партньор. (тук).

Най-фрапантното в целия казус с „протеста“ на няколко бургаски журналисти, обидени от осъдителните решения на първа инстанция е, че наричат „Гробар на свободното слово“ съдията, на когото ищецът е поискал 3 пъти отвод, докато подсъдимите журналисти са настоявали да не се отвежда.

 

Публикуваме обръщението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (тук):

Декларация

от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.
Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение. Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт. Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.
Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите.  Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност.