Ирина Бокова под крилото на Кремъл

Бившият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на руската компания „Фосагро“. Това става известно от съобщение в сайта на компанията www.phosagro.com/press/company/item15122.php

„Фосагро“ е холдинг, който се състои от няколко дъщерни компании и е  сред 100-те най-влиятелни фурми в Русия.  Това е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, и вторият в света производител на амониев фосфат и диамониев фосфат. Българката ще бъде част от екипа от осем члена на Съвета на директорите, които управляват холдинга.

Компанията е свързвана с Владимир Литвиненко, ректор на минно-геоложкия университет в Санкт-Петербурт, постоянен ръководител на предизборните щабове на Путин от този месец вече е милиардер – в долари.

Оценката е само върху основата на дял от 19,35% от капитала на компанията “Fosagro” – най-голямата в Русия за изкуствени торове. Обстоятелствата и начините на придобиването на този пакет акции са неизвестни.

Другият голям съсобственик е семейството на бившия сенатор от Мурманск и основател на фирмата Андрей Гуриев (дял от 48,48%)

Собственикът на холдинга е скандалният руски милиардер Андрей Гуриев. Той е 26-ти по богатство в русия по данни на „Форбс“., а наскоро придоби най-скъпото имение във Великобритания.

“Фосагро” е регистриран като закрит холдинг по руското законодателство, което не създава достатъчно прозрачност за дейността му и собствениците.

Литвиненко освен това е научен ръководител на докторската дисертация на Путин “Стратегическо планиране на възпроизводството на минерално-суровинната база на региона в условията на формиране на пазарни отношения”.

Бокова винаги се е ползвала с привилегията да бъде доверен човек на Кремъл., въпреки, че е отричала тази връзка. Русия стоеше зад номинацията й за  генерален секретар на ООН, където се провали и сега имаме компенсация …

Свободен автор – Философът