Протестиращите заради обгазяванията в Бургас: РИОСВ и Община Бургас си признават, че са корумпирани

Качеството на въздуха в „най-добрия” град за живеене в България и „витрина” на управляващата партия ГЕРБ – Бургас, е силно влошено. На това мнение за гражданите, които днес се събраха пред сградата на Община Бургас на мирен протест за „глътка чист въздух”. Те коментират, че въздухът е тежък, задушлив и лепкав, ежедневно изпускат отровни газове и мирише нефтопродукти.

Хората изразиха недоволство и от работата на отговорните за качеството на въздуха и опазването на околната среда от замърсявания институции. Заявиха, че са подавали многократно сигнали до РИОСВ-Бургас, до Община Бургас и на телефон 112, но без резултат.

На протеста стана ясно, че репортер на сайта Биволъ е направил запитване по ЗДОИ за атмосферните замърсявания в града, адресирано до РИОСВ-Бургас и Община Бургас. На място бяха раздадени на протестиращите отговорите от двете институции.
След като се запознаха с информацията в тях, според която замърсяване на въздуха в Бурагс няма, протестиращите граждани се възмутиха: „Виждате ли, официално РИОСВ и Общината си признават, че са корумпирани. 11 млн. тона прахови частици произвеждат производните на „Лукойл – Нефтохим“. „Кроношпан“ произвежда около над 120 000 тона годишно“Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители  и постоянно превишени нива… Много често се усеща миризма на сероводород, на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това  навежда на мисълта, че има изпускания, неконтролирани от „Нефтохим“ – а. Всички виждаме как денонощно бълват комините на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.”

Като основни източници на замърсяване в Бургас се сочат заводите на „Лукойл – Нефтохим” и „Кроношпан”.

От своя страна измервателните уреди в Бургас не са отчели повишаване на нивата на вредни атмосферни газове извън нормата, освен на фините прахови частици. А според бургазлии институциите покриват нарушителите срещу рушвети.

Борбата за по-чист въздух в Бургас продължава, а с нея се увеличават онкоблните. За това говорят предвидените в бюджета на Община Бургас за 2018 година 8 милиона лева, които ще се инвестират в разширяването на онкодиспансера с нови крила и закупуване на модерна апаратура.