Проф. Вучков: Политиците не желаят реформи, за да не влязат в затвора

Този Юнкер клоун ли е или е пиян, че пляска по задника държавници, пита критикът, според когото България не е парламентарна република, а премиерска собственост

Нашата политическа класа не желае да реформира правосъдната система, защото ако го направи, 60% от тези министри, премиери и депутати ще влязат в затвора, каза в предаването „Часът на Милен Цветков“ проф. Юлиан Вучков.
По традиция в края на всеки месец той прави обзор на изминалите политически събития в страната в ефира на Нова телевизия. Този път анализът му е озаглавен „Престъпност и корупция на фона на българското европредседателство“.
Според него е безумие е учредяването на нов антикорупционен орган. „Това е поредното много шумене за нищо и имитация на държавническа грижа за справедлив живот. Кому е нужен този нов формат?“, попита той.
„Имаме пет правораздавателни и правозащитни органи с традиции – ДАНС, МВР, прокуратурата, съдът, Министерството на правосъдието. Вместо да реформират тази съдебна система, те създават нов орган, чийто служители ще хрантутим. Хората от съществуващите пет органа не протестират, защото са доволни, че ще им се намали още дейността, защото са инертни, мързеливи, макар и много високо платени“, коментира професорът.
„Как ще се назначават хората с този антикорупционен орган от премиера? Отново той ще се меси. Още от времето на Луканов министър-председателят се бърка в правораздавателната система. С негов подпис Тодор Живков бе вкаран в съда. Месеха се и Костов, и Станишев, а единият дори загуби някакви документи, но нищо не му се случи“, припомня критикът.
„Откриването на европредседателството беше един евтин, кух театър. Смях се на глас. Какви бяха тези сватбарски хвалби на председателите на ЕС, на Европарламента, на Еврокомисията? Какви бяха тези евтини комплименти? Всички искаме да ни похвалят, но кажи две-три изречения и постави проблема! Доскоро в ЕС се влизаше много трудно, а сега изведнъж се разбързаха и всичките страни от Западните Балкани трябвало да са в общността, защото заслужавали. Проблемът е, че целият западен печат критикува ЕС, твърди, че е в криза, което е абсолютно вярно. Говори се за чудовищния грях на политиците да задръстят Европа с 3 млн. араби“, заяви Вучков.
„Този Юнкер клоун ли е или е пиян? Той щипеше по бузите държавниците от различните държави и дори се случваше да ги тупа по задника. Какъв е този човек, а работата в ЕС е в неговите ръце. А тази Меркел още не си знае дали ще си върже гащите като канцлер и идва в България, за да води преговори не за отношенията ни с Германия, а от името на ЕС. Защо, като не е ръководител на съюза? Тази жена си превишава пълномощията“, добави професорът.
„Не е задача на опозицията с вот на недоверие да сваля правителството. Това може да е едно предизвикателство срещу голямото самозабравяне на властта. В случая БСП иска обяснение от правителството за редица безобразия, а байрактарката на парламента Цвета Караянчева пак подпали моторетката. Какво е казал толкова президентът Радев? Нищо ново не чух. Той повтаря това, което говорят всички честни хора“, добавя Вучков.
„Бойко не можа да се справи с престъпността докато беше в МВР, а беше специалист като шеф на охранителна фирма. Сега ще оправия България. По силите ли е на един човек? Той не е с богата култура. Този човек доказа, че България не е парламентарна република, а е премиерска собственост“, коментира проф. Вучков.